Vynikající škubánky, jak je miloval prezident Tomáš G. Masaryk

O prezidentu Masarykovi je známo, že se stravoval střídmě, upřednostňoval vegetariánskou stravu a nepil téměř žádný alkohol. Když už, tak si dal víno, ale ne v příliš velkém množství. Co se týká piva, tak to nesnášel. I přesto, že se obával přibývání na váze, občas trochu zahřešil. Jedním z takových dietních hříchů byly třeba škubánky posypané mákem a cukrem. Jako u jiných svých oblíbených jídel, ani v případě škubánků nezůstával pouze u jedné porce a rád si přidával.

Trávicí ústrojí musí odpočívat

T.G. Masaryk žil v období, kdy byla kyprá postava považována za známku blahobytu jejího nositele. Nicméně on sám byl zastáncem zdravého stravování a pravidelného pohybu a tloušťka se mu doslova ošklivila. Rovněž prosazoval názor, že zažívací ústrojí potřebuje dostatek odpočinku. On sám jedl třikrát denně a přestávky mezi jídly vyplňoval šálkem kávy nebo čajem.

Na snídani topinku, k večeři buchtu s mlékem

Na snídani si prezident dával kousek ovoce a topinku se zavařeninou. Občas i vejce naměkko, ale ta nepovažoval za příliš zdravá. K pití měl neslazený černý čaj a čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu (převážně z grepu). K obědu mu stačila polévka a malý kousek masa se zeleninou. Také rád chodil do tehdejších vegetariánských jídelen, kde si rovněž dával polévku a k ní zeleninové řízky. Nepohrdl však moučníkem. Všechny chody pak zakončil šálkem černé kávy – a stejně jako u čaje, i káva byla neslazená. Jeho večeře se pak skládala z kousku buchty a mléka s kapkou kávy. Někdy si dával i ovesnou kaši, kterou se naučil jíst v Americe.

Všichni, kdo Masarykovi vařívali se shodli na jednom: jeho strava byla velice jednoduchá a měl rád, když byly stůl i jídlo vkusně upravené. Nedal dopustit na pokrmy, které mu dělávala maminka Terezie – to byly například již zmíněné škubánky. Dále miloval švestkové knedlíky, halušky nebo topinky s česnekem a různé druhy zeleninových polévek.

Foto: Shutterstock

Tradiční recept na škubánky s mákem

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • máslo (sádlo)
  • máslo na přelití
  • mletý mák (popřípadě strouhaný tvaroh)
  • moučkový cukr

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme doměkka vařit do osolené vody. Po uvaření slijeme asi dvě třetiny vody a přidáme mouku, kterou necháme pod poklicí asi patnáct minut povařit na slabém ohni. Poté brambory rozšťoucháme co nejvíce dohladka, osolíme a pořádně promícháme, dokud se nám hmota nepřestane lepit. V tuto chvíli přichází na řadu lžíce, kterou namáčíme v rozpuštěném másle nebo sádle a její pomocí tvarujeme škubánky, které klademe na talíř. Ty pak posypeme mletým mákem (nebo strouhaným tvarohem), moučkovým cukrem a zalijeme máslem.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty, recepty, prazskypatriot