Vynikající sýrová pomazánka, ideální na topinky. Chutí překoná i tatarák

Máte doma starý chléb a přemýšlíte jak ho zužitkovat? Pak vás jistě napadlo si z něj udělat topinky. Co ale na ně, když nemáte chuť na maso a masová směs nebo tatarák tedy nepřichází v úvahu? Připravte si vynikající sýrovou pomazánku, které se chuťově nic nevyrovná.

Jak na sýrovou pomazánku

Tento recept na sýrovou pomazánku se přípravou podobá klasickému tataráku. Je levnější a rychlejší verzí tataráku, po které se všichni budou olizovat až za ušima. Základem této pomazánky není syrové maso, ale sýr, který můžete okořenit úplně stejně jak tatarák. Jak tedy na to? Do mísy nakrájejte najemno malou cibuli a přisypte k ní sáček strouhaného sýra. Pokud na přípravu použijete cihlu eidamu, tak ho nastrouhejte asi 100 gramů. Přidejte lžičku kečupu, lžičku hořčice, lžičku majonézy, lžičku červené papriky, lžičku soli a špetku pepře. Ingredience pečlivě promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Na oleji na pánvi si osmahněte plátky chleba, potřete je česnekem a naneste na ně tuto sýrovou pomazánku.

Falešný tatarák

Skvělou alternativou tataráku je i jeho varianta z brambor. Na přípravu této pomazánky potřebujete tři uvařené nastrouhané brambory, malý rajčatový protlak, lžičku kečupu, 1 žloutek, lžičku sladké papriky, lžíci sójové omáčky, lžíci worcesteru, špetku drceného kmínu, tři nadrobno nakrájené nebo nastrouhané kyselé okurky, sůl a pepř. Promíchejte a nanášejte na opečené chleby potřené česnekem. Pro lepší chuť můžete chléb pokapat i olivovým olejem nebo bazalkovým pestem.

Foto: Shutterstock

Lososový tatarák

Tahle varianta tataráku jistě potěší všechny milovníky ryb. Jak na to? Půl kila syrového lososa bez kůže nakrájejte na velmi malé kousky. Přidejte dvě nadrobno nakrájené šalotky, šťávu z jednoho citronu a lžíci olivového oleje. Dle chuti okořeňte solí, pepřem, koprem nebo kapary. Promíchejte a nanášejte na čerstvé pečivo nebo opečenou bagetku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Swirlster.ndtv