Vývar silný jako noha podle slavného českého šéfkuchaře

Základem mnoha pokrmů je poctivý vývar. Pokud vám záleží na tom, aby jídlo, do kterého ho budete používat, bylo opravdu výtečné, musí být pěkně silný. Jak ho připravit, vám poradí český šéfkuchař Marek Fichtner. 

Poctivý vývar neuděláte během chvilky. Jedná se o dlouhé vaření, které může zabrat i několik hodin. Masový vývar se vaří déle, proto je pro něj nejvhodnější příprava v pomalém hrnci nebo v papiňáku, abyste ho nemuseli hlídat. 

Recept na dokonale silný vývar je snadný

Chcete mít vždy po ruce luxusní vývar do vašich oblíbených jídel? Není to nic složitého. Na 200 ml koncentrovaného vývaru si připravte:

  • 3 kg kostí – kuřecích nebo hovězích
  • celer
  • petržel
  • cibuli 
  • mrkev
  • 5 litrů studené vody
  • petželovou nať
  • libeček
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list

Zeleninu nejdříve opečte a potom vložte do hrnce se studenou vodou. Přidejte petrželovou nať, libeček, bobkový list, kuličky nového koření a celý pepř. Kuřecí vývar se potřebuje vařit alespoň dvě hodiny, hovězí klidně hodin šest. Zeleninovému vývaru postačí i 45 minut. Po uplynutí této doporučené doby je potřeba vývar přecedit a vařit ještě tak dlouho, dokud ho nebude cca 200 ml. Potom máte hotovo.

Foto: Shutterstock

Co byste měli při vaření vývaru dodržovat

Až budete vývar vařit, bude se na povrchu tvořit šedivá pěna. Jsou to vysrážené bílkoviny, které je třeba z vývaru sbírat. Nejlépe se na to hodí malé sítko. Vývar nemusíte nijak míchat. Nechte ho táhnout na mírném ohni a kromě sbírání pěny do vaření nijak nezasahujte. Pro lepší a výraznější chuť můžete ještě přidat jiné bylinky. Skvěle se hodí tymián nebo kerblík.

V jakých pokrmech vývar využijete? 

Jistě máte své oblíbené rodinné recepty, kam poctivý vývar přidáváte. Skvěle chuťově obohatí jakoukoliv polévku, omáčku a je nepostradatelnou ingrediencí například do italského rizota. 

Foto: Shutterstock, zdroj: e15