Vyzkoušejte veganskou majonézu. Snadno ji vyrobíte doma

Pokud nemůžete žít bez majonézy, ani nemusíte, i pokud se chcete stravovat vegansky. 

Zde je populární recept na veganskou majonézu, který zabere jen pár minut, chutná neuvěřitelně a používá jednoduché ingredience!

Výhody veganské majonézy

I když by vám předsudky mohly napovídat jinak, veganská majonéza skutečně chutná podobně jako ta klasická. Oproti ní má však výrazně méně kalorií a při její výrobě nesáhnete hluboko do kapsy. Veganská verze majonézy je vhodná i pro lidi na dietě a alergiky.

Z čeho je veganská majonéza

Sójové mléko: Pro tento recept ho budete rozhodně potřebovat. Proč zrovna tohle? Obsahuje v sobě přírodní emulgátory, díky kterým se dá využít k přípravě veganského másla, podmáslí a samozřejmně – majonézy.

Olej: Ten dodá potřebný tuk a spojí se se sójovým mlékem. Kvůli chuti byste měli použít jemný olej bez zápachu. Olivový a kokosový olej tedy raději nechte stranou, zde mohou být trochu přehnaně výrazné. Doporučujeme neutrálnější olej, jako je slunečnicový, řepkový nebo olej z hroznových jader

Ingredience

Na přípravu budete potřebovat:

  • 200 ml sójového mléka
  • 550 ml rostlinného oleje
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce hořčice
  • 5 lžic octa
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce agávového sirupu
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře
Foto: Shutterstock

Postup

Do vysoké misky nalijeme mléko, přidejte ocet, pepř, cukr, sůl, agávový sirup a hořčici a dvě minuty mícháme šlehačem na nejvyšší obrátky. Je třeba směs skutečně celou dobu míchat, aby se všechny ingredience dokonale spojily. 

Přidáme zvolený olivový olej a znovu promícháme, dokud celá směs dostatečně nezhoustne. Na závěr ochutíme kořením dle své chuti. Pokud je majonéza příliš hustá, přidejte 1/4 hrnku horké vody, a pokud je konzistence majonézy příliš řídká, přidejte další dvě lžíce oleje.

Hotovou veganskou majonézu dejte do nádoby a uložte do lednice. Spotřebujte přibližně do týdne, později se začne kazit. Vyzkoušejte ji třeba se salátem nebo masem. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Inspired Taste, Theplantbasedschool, SimpleVeganBlog