Zavzpomínejte na časy socíku s nečekaně chutným dezertem Babeta. Tyto nadýchané řezy mají něco do sebe

Dnešní doba je plná nových exotických receptů, pro které se často zapomíná na ty staré. Je to ale škoda, protože je mezi nimi hodně pokladů, které mají zásadní výhodu. Ingredience na ně jsou většinou levné a snadno dostupné. A častokrát jsme překvapeni, jak jsou výborné. Jedním takovým je recept na Babetu. Pojďte si spolu s námi upéct tento lahodný  dezert s neodolatelnou vůní citronu, který byl u nás populární za socialismu!

Dezert Babeta voní i chutná po citronech. Pokud máte rádi sladké s lehce nakyslou chutí, tento retro recept musíte určitě vyzkoušet!  

Ingredience, které vaši peněženku nezruinují

Na Babetu budete potřebovat 250 g polohrubé mouky, 220 g moučkového cukru, prášek do pečiva, špetku soli, šťávu ze dvou citronů, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 4 vejce, 100 ml oleje a 100 ml vody. Pokud máte, jdeme na to!

Žloutky ze 4 vajec vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přidejte citronovou kůru, šťávu, olej a vodu. Nakonec přimíchejte mouku společně smíchanou s pečícím práškem. Bílky, které zbyly, použijme nyní na sníh. Vyšlehejte je do tuhého sněhu společně se špetkou soli a vzniklý sníh opatrně přimíchejte do připraveného těsta. Tuto směs potom už jen nalejte do vymazané a vysypané formy a pečte přibližně jednu hodinu na 150 °C. 

Foto: Shutterstock

Citronová poleva jako luxusní třešnička na dortu

Cítíte tu vůni? Babeta právě přijela ze světa! Můžeme ji hned servírovat pouze posypanou moučkovým cukrem. Ještě lahodnější však bude, pokud ji obohatíte o citronovou polevu. Ta ji dodá úžasnou osvěžující sladkokyselou chuť. Vůbec se jí nebojte, je hotová jedna dvě a váš dezert vyšvihne okamžitě na druhý level. 

Citronovou polevu se určitě naučte, jsme si jisti, že ji s radostí použijete i na jiné dezerty, které díky ní získají osvěžující chuť. Připravíte ji velmi snadno a rychle. V misce smíchejte asi tak 3 lžíce horkého mléka spolu s 300 g moučkového cukru a 2 lžícemi citronové šťávy. Tuto směs utřete do hladké polevy, kterou přelijete hotový dezert. A pokud chcete, aby vaše citronová Babeta vypadala opravdu luxusně, můžete ji ještě ozdobit tenkým kolečkem citronu nebo nastrouhanou citronovou kůrou smíchanou s cukrem.

Zdroj: YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: czechcookbook, Prima Fresh, YouTube, makova-panenka