Uvařte vydatnou a chutnou polévku, která skutečně zasytí. Důležité jsou bílkoviny

Polévka má v prvé řadě zahřát, ale není na škodu, když skutečně zasytí, navíc něčím tak vydatným, jako jsou bílkoviny. Inspirujte se následujícími recepty na polévky, které nastartují váš imunitní systém a dodají vašemu tělu nedostatkové živiny, a to převážně v zimním období.

Hrachovka

Hrách se může chlubit vysokým obsahem vitamínů a minerálů a není na tom špatně ani co se bílkovin týče. Pokud hrachovou polévku obohatíte o dýňová semínka, navýšíte příjem zdravých tuků a bílkovin ještě více. A pamatujte, že na zahuštění nepotřebujete bílou mouku. Úplně postačí část hrachu rozmixovat.

Fazolačka

Fazolí je spoustu druhů a všechny obsahují hromadu vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, železa a mědi. Vařené fazole obsahují ještě o kapku více bílkovin než vařený hrách. Pokud do fazolačky přidáte také brambory a smetanu, máte hotový gurmánský zážitek. A kulinářští nadšenci mohou vyzkoušet polévku z černých fazolí obohacenou o avokádo, ředkvičky, slaninu a zakysanou smetanu.

Čočkovka

Luštěniny jsou velmi zdravé všechny, čočku nevyjímaje. Na přípravu polévky si můžete vybrat jakoukoliv čočku máte nejraději, dokonce i v té obyčejné vařené hnědé narazíte na nějaké bílkoviny. Pokud chcete příjem proteinů ještě o něco zvednout, přidejte do polévky vařená vejce, a to těsně před servírováním. Chuť znatelně vylepší také opečené kousky uzeného masa. A jestli se nebojíte experimentovat, uvařte si uvařit třeba tradiční arménskou čočkovou polévku.

Hrachová polévka – na zahuštění nepotřebujete bílou mouku, úplně stačí, když část hrachu rozmixujete. / Foto: Shutterstock

Kuřecí vývar

Všelék na téměř každý neduh, navíc nepředstavitelně chutná polévka. Kromě masa do vývaru přijdete ještě zeleninu a kdo se nebojí, tak klidně i luštěniny.

Rybí polévka

Živiny, které nám poskytují ryby, nenajdeme skoro v ničem. Tak proč si v pošmourném, pro imunitu příšerném počasí, neuvařit rybí polévku? Začátečníci se mohou pustit do jemné lososové polévky s kukuřicí a smetanou, za zkoušku stojí také středomořská rybí polévka nebo tresčí chowder (krémová polévka s kukuřicí pocházející z Ameriky a Kanady).

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, SimplyRecipes