Fantastické celerové karbanátky. Stojí pár korun a mají skvělou chuť i bez masa

Karbanátky nesmí v české kuchyni chybět. Nejčastěji se vyrábějí z mletého masa, ale existují i zdravější nebo dokonce vegetariánské varianty oblíbeného jídla. Jak si připravit domácí, celerové karbanátky?

Co budeme potřebovat?

  • 2 jarní cibulky
  • 100 g šunky
  • 300 g celeru
  • 160 g nastrouhaného (uzeného) sýra
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • strouhanka na obalení
  • olej

Recept na celerové karbanátky

Nakrájíme jarní cibulku a šunku. Najemno nastrouháme celer a nahrubo sýr. Celer, sýr, šunku a jarní cibulku nasypeme do mísy, přidáme tři vejce, půl lžičky soli, pepř a promícháme. Přisypeme 2 plné lžíce hladké mouky a 2 plné lžíce strouhanky. Důkladně zamícháme. Uplácáme karbanátky, obalíme ve strouhance a na oleji smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme se vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Proč zařadit celer do jídelníčku?

Možná, že některým se z představy celeru kdekoliv jinde než ve vývaru trochu zvedá žaludek, ale až se dozvíte, kolik zdravotních benefitů nám celer poskytuje, možná přehodnotíte své stanovisko a najdete způsob, jak celer do své stravy přijatelně zakomponovat.

Celer je bohatý na antioxidanty a vlákninu, obsahuje vitamíny A, K, C, draslík, kyselinu listovou a beta karoten. Díky tomu dokáže účinně bojovat se zánětlivými onemocněními a předcházet některým chronickým chorobám. Navíc podporuje trávení a pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Foto: Shutterstock

Co z celeru vařit?

Celer můžete přidat do polévek a do salátů. Vždy jej nakrájejte až těsně před vařením, déle dopředu nakrájený celer totiž ztrácí podstatnou část živin. Z celeru se dá připravit také samostatná výborná, krémové polévka, třeba s houbami. Na zdravější mlsání vám přijdou k duhu celerové placičky.

Experimentovat můžete dokonce i se sladkým. Budete se divit, ale kombinace celeru s jablkem je vskutku neodolatelná, takže kdo se nebojí, může si upéct celerovo-jablečný koláč.

A návštěvu nikdy neurazíte celerovou pomazánkou. Společně s čerstvým pečivem tvoří nerozlučnou dvojici. Jeden menší celer očistíte a nastrouháte, přidáte také nastrouhanou šunku a tvrdý sýr, najemno nakrájené nakládané okurky a uvařená vejce. Promícháte společně s pomazánkovým máslem, majonézou a hořčicí, dle chuti osolíte a opepříte. Celer může chutnat skvěle.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Healthline, ceskaselka, Fresh iPrima