Zvýšený cholesterol člověka pomalu zabíjí. Vyhněte se potravinám, které podporují jeho tvorbu

Cholesterol sám o sobě nepředstavuje zlo a lidské tělo se bez něj neobejde. V určitém množství je jeho přítomnost v těle nezávadná a naopak vítaná. Cholesterol je součástí nervů, mozkových buněk a hormonů, jejichž funkci podporuje. Tělo si ho dokáže vytvářet samo, ovšem moderní životní styl vede k tomu, že jeho doporučenou hladinu snadno překonáme. Výsledkem je epidemie kardiovaskulárních onemocnění, o které se možná nemluví tak hlasitě jako o epidemii koronavirové, ale zcela jistě má každoročně na svědomí výrazně větší množství životů.

Cholesterol není nebezpečný sám o sobě. Má ale tu nepříjemnou vlastnost, že se usazuje na stěnách cév, které tak zužuje a snižuje jejich pružnost. Pokud tento proces překročí určitou hranici, následkem je například infarkt.

Problém spočívá také v tom, že přebytečný cholesterol se dlouhou dobu nijak neprojevuje a udeří plnou silou až tehdy, kdy může být pozdě. Také proto se mu nelichotivě přezdívá “tichý zabiják”. Špatná průchodnost cév ale ovlivňuje i celou řadu dalších procesů v těle. Řada studií například potvrzuje vliv zvýšeného cholesterolu především na mužskou neplodnost. Celkové zdraví, jehož je přiměřená hladina cholesterolu v těle důležitou součástí, hraje také v případě ženské plodnosti.

Pro mnohé nepříjemným zjištěním, ale také řešením celé situace, je skutečnost, že na tvorbě cholesterolu se velkou měrou podílejí některé potraviny. Problém nastává tehdy, když je někdo konzumuje v příliš velkém množství, nikoliv když si je dáte příležitostně. Důležitý je také pestrý jídelníček.

Maso

Zejména červené maso podporuje tvorbu cholesterolu v těle a je prvním na ráně, pokud potřebujete cholesterol redukovat. Méně tučné typy masa, například kuřecí nebo krůtí, zdaleka tolik cholesterolu neobsahují. Nemusíte se ale vzdát ani masa hovězího či vepřového, jen ho konzumujte ideálně jednou týdně. Obsahuje také mnoho důležitých minerálů a bílkovin.

Mléčné výrobky

Také mléčné výrobky jsou pro tělo důležité, jen se to s nimi nesmí přehánět. Ideálně konzumujte pouze výrobky z čerstvého mléka, které jsou sice dražší, ale také podstatně kvalitnější. Nadměrný cholesterol vzniká zejména po konzumaci průmyslově zpracovaných produktů, typicky jogurtů, smetany nebo šlehačky.

Sladkosti

Metlou lidstva jsou průmyslově vyráběné sladkosti. Zde výjimečně neplatí, že byste je měli konzumovat omezeně, ale pokud možno vůbec. To bohužel drtivá většina lidí nedodržuje a naopak si neustále dopřává sušenky, dorty, slazenou kávu nebo rychlé občerstvení, které obsahuje velké množství rafinovaného cukru, aniž byste to vůbec tušili.

Živočišné tuky

Živočišné tuky jsou pro zdravý tělesný vývoj důležité, ale nesmí se to s nimi přehánět. večeřet každý den škvarky, sádlo nebo vejce, to opravdu není vhodné.

Foto: Freepik

4 komentáře ke článku “Zvýšený cholesterol člověka pomalu zabíjí. Vyhněte se potravinám, které podporují jeho tvorbu

  1. Zase voloviny – největším nmepřítelem je slunečnocový olej s obrovským množstvím omega 6 mastných kyselin. Pokud není přítomné omega 3, je problém. Šestka na sebe váže krevní cukr a vytváří tak brusnou pastu, která vydírá cévy. Organismus na to reaguje tvorbou cholesterolu, který prodřené cévy opravuje. Jenže to neumí jako zedník vyhladit lžící, tak se tam prostě kydne kus a když se to stále opakuje, za chvíli je céva neprůchodná. Takže i tzv. zdravé potraviny nám mohou škodit daleko více, než ty “škodlivé”.

  2. Franto, nevím, kolik vám je let a jestli na něco trpíte, ale nepodceňujte to…. Asi 4 roky bojuji s hypertenzí – jednoduše beru prášky na vysoký tlak.. Příznaky vysokého tlaku jsou hrozné – 15x do měsíce bolest hlavy, lesklé a červené oči, horké ruce, nevzhledné otoky lýtek, kotníků a nártů.. Letos (2020) jsem se rozhodl zabojovat úplným odmítnutím vepřového masa, průmyslových trvanlivých uzenin, pšeničného pečiva, piva, limonád, džusů a cukru a soli… Tlak původně 170/140 je nyní 115/85… ten spodní ještě není ok, ale uvidím, koupil jsem e-bike a objevuji okolí střední Hané. Jo a váha šla dolů… od května do konce července ze 102 na 94. (BTW proč o tom mluvím, protože děda(74) i táta(77) zemřeli na mozkovou mrtvici… vysoký tlak – vysoký cholesterol.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *