Zdravé přílohy, které se hodí ke každému jídlu. Navíc stojí pár korun a můžete je jíst i samotné

Rádi byste zhubli, a tak jste začali vyřazovat ze svého jídelníčku přílohy, ale jídla vám bez nich nechutnají nebo byste se rádi naučili vařit zdravěji a odlehčili tak jídelníček? Knedlíky, bílá rýže či těstoviny jsou oblíbenou přílohou, ale v redukčním jídelníčku nemají své místo, jelikož jsou bohaté na sacharidy a zároveň vašemu tělu neposkytnou dostatek potřebných živin. Nejvhodnější a nejlevnější klasickou přílohou jsou brambory, ideálně vařené ve slupce, jejichž kalorická hodnota je 85 kalorií na 100 gramů uvařených brambor. Vhodnou alternativou k bramborám jsou v troubě pečené batáty, které mají nízký glykemický index i přes jejich přirozenou sladkost. Zajímají vás další nízkokalorické přílohy? Máme pro vás několik tipů na chutné a zdravé přílohy, které vás navíc vyjdou na pár korun.

Květáková rýže

Květáková rýže připomíná klasickou rýži jen svým vzhledem. Květák rozmixujte v mixéru nebo nastrouhejte na struhadle a poté zapečte v troubě nebo povařte v mikrovlnné troubě. 150 gramů květákové rýže obsahuje pouze 38 kalorií a 4 gramy sacharidů.

Foto: Shutterstock

Celerová kaše

Celerová kaše je vhodnou alternativou bramborové kaše a také skvělou přílohou například ke karbanátkům, sekané nebo uzenému masu. Oproti bramborové kaši má o polovinu méně kalorií, jen 44. Celerovou kaši připravíte tak, že celer oškrábete, nakrájíte na kostičky a uvaříte v horké vodě doměkka. Následně uvařený celer rozmixujte se smetanou nebo mlékem a máslem. Porce celerové kaše vás vyjde na sedm korun.

Zeleninové knedlíky

Přemýšlíte, jakou vhodnou přílohu zvolit, pokud si chcete dopřát stálice české kuchyně, tedy vydatné omáčky? Svíčková a rajská omáčka nebo i guláš budou výborné se zeleninovými knedlíky, které si připravíte tak, že nastrouháte 150 gramů cukety a 150 gramů mrkve, přidáte dvě vajíčka, osolíte a opepříte dle chuti. Připravte si zapékací misky, vymažte je máslem a tuto směs do misek vložte. Následně je 7 minut povařte v mikrovlnné troubě.

Foto: Shutterstock, zdroj: inspiredtaste, BBCGoodFood