Čím při vaření nahradit předražená vejce. Pomohou o poznání levnější suroviny

Cena vajec raketově roste. Na vině je inflace i ptačí chřipka, která stojí za vybíjením statisíců slepic. Vajíčka jsou základní potravinou, která se těší oblibě u většiny českých domácností. Vajíčka se využívají při přípravě sladkých receptů, a to do koláčů, buchet, palačinek či dortů. Oblíbené jsou ale i ve slaných receptech, například při přípravě omelet, pomazánek, bramboráků, polévek a dalších pokrmů. Mít zásobu vajec při ruce se vždy hodí, protože jejich příprava je rychlá a výživová hodnota vysoká.

Vejce jako superpotravina

Vejce jsou bohaté na obsah kyseliny listové a vitaminů A, B, C, D, E a K. Vajíčka obsahují velké množství bílkovin, draslíku, jódu, zinku, sodíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek. Při pečení či smažení vejce fungují především jako pojidlo. U kynutého těsta můžete vejce úplně vynechat, o vše podstatné se postará přítomné droždí. A takové linecké těsto je bez vajec dokonce křupavější.

Vločky, želatina, pudink nebo banán jako pojidlo

Při pečení můžete vajíčka nahradit jemně mletými ovesnými vločkami. 2 lžíce ovesných vloček nahradí jedno vajíčko. Vločky vám poslouží i při přípravě těsta na palačinky nebo lívance. Do moučníků a krémů vám poslouží místo vajíčka i vanilkový pudink. Stačí, když lžičku pudinku smícháte se lžičkou oleje a nahradíte tak jedno vejce. Pokud smícháte s vodou sáček želatiny, můžete tak nahradit až tři vajíčka. Skvělou službu vám udělá i zralý rozmačkaný banán, který těsto nejen spojí, ale také přispěje k jeho zvláčnění. Tři lžíce banánu nahradí jedno vajíčko.

Foto: Shutterstock

Hraška, brambory a protlak do slaných pokrmů

Pokud potřebujete zahustit slané nebo mastné pokrmy, nahraďte jedno vajíčko dvěma lžícemi syrového nastrouhaného bramboru. Hraška je pojidlo oblíbené mezi vegany. Je vyrobena z hrachu a do slaných pokrmů se náramně hodí. Můžete ji použít do pomazánek, na obalování či do zahušťování omáček a polévek. Rajčatový protlak využijete do smažených pokrmů, zeleninových placek či karbanátků. Dvě lžíce rajčatového protlaku nahradí jedno vajíčko.

Foto: Shutterstock, zdroj: smarticular.net