Dokonalé bramborové těsto na škubánky. Zavzpomínejte na prázdniny u babičky

Znáte škubánky? Nepatří zrovna mezi moderní jídla, a proto se na něj často bohužel zapomíná. Jako děti jsme se ale po nich mohly utlouct! A kdo je nejlépe uměl připravit? Naše babičky! Tady je recept, díky kterému je pro svou rodinu připravíte stejně tak dobré.

Tradiční staročeská jídla si naštěstí znovu nachází cestu do domácích kuchyní. A tak se objevují i recepty na staré dobré škubánky. Připravte sobě a své rodině lahodné škubánky podle tohoto postupu a výsledek je zaručen. Dokonce i děti, které odmítají brambory, svůj talíř vyprázdní během chviličky.

Škubánky nejsou šulánky

Možná byste se divili, ale hodně lidí si tyto pojmy plete. Škubánky se připravují jinak, než šulánky, noky, šišky nebo knedlíky. Mouka se sype na brambory přímo do hrnce a samotné škubánky se nehází do vody, kde se uvaří, ale tvarují se přímo na talíř. 

Jak na škubánky jako od babičky?

Na dokonalé škubánky použijte kilo brambor a asi 350 g hrubé mouky. Brambory oloupejte a uvařte je v 500 ml vody do měkka. Slijte jen cca polovinu vody. Brambory rozmačkejte šťouchadlem a udělejte v nich několik děr až na dno druhou stranou vařečky. Zasypejte je hrubou moukou, přiklopte pokličkou a nechte je v hrnci cca 15 minut pařit na velmi mírném ohni.

Foto: Shutterstock

A teď stačí poctivě “škubat”

Po 15 minutách, kdy se brambory pářily, použijte ještě jednou šťouchadlo, promíchejte vařečkou a spojte vzniklou hmotu dohromady v těsto. Potom z něho lžící vykrajujte malé hromádky, které rovnou servírujte na talíř. Víte proč se toto jídlo nazývá škubánky? Je to právě proto, že při servírování musíte lehce škubnout rukou, aby se hmota odlepila od lžíce a přistála na talíři. Lépe vám to půjde, když lžíci předem namočíte do rozpuštěného másla nebo sádla. 

Škubánky se nejčastěji podávají s mletým mákem, máslem (sádlem) a cukrem. Kdo nemá rád mák, může použít strouhaný tvaroh.

Foto: Shutterstock, zdroj: Recepty, ApetitOnline