Domácí kečup si vyrobíte v troubě. Je mnohem lepší než kupovaný a vydrží celý rok

Hranolky bez kečupu si dovede představit málokdo a pokud navíc máte malé děti, jistě víte, že vyžadují kečup prakticky ke každému jídlu. Jenže kupovaný kečup je nejen předražený, ale také obsahuje spoustu přísad, které byste si za rámeček nedali. Proto můžete zkusit vyrobit kečup domácí.

Recept na domácí kečup

Na domácí kečup budeme potřebovat následující suroviny.

  • 2 kg rajčat
  • 4 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 bílé papriky
  • 1 lžíci soli
  • 100 ml octa
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 200 g cukru

Rajčata, cibuli, česnek a papriky nakrájíme na větší kousky a společně se všemi ostatními ingrediencemi vložíme do velkého hlubokého plechu, důkladně promícháme. Nyní vložíme plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme přibližně 1,5 hodiny. Plech nezakrýváme, během pečení občas promícháme, aby se nic nepřipeklo. Po dopečení vyndáme koření a celý obsah plechu přesypeme do mísy a rozmixujeme do hladka. Pokud chceme, můžeme ještě přepasírovat a slít do předem připravených sklenic. Při větším množství pro větší trvanlivost zavaříme při 80 °C po dobu 20 minut.

Původní kečup se nevyráběl z rajčat

První kečup pochází z jižní Číny a s rajčaty neměl společného zhola nic. Šlo o fermentovanou rybí omáčku s názvem „ge-thcup“. Snadno se skladovala na dlouhých zaoceánských cestách a jídlo zajímavě dochutila. Zlatá éra kečupu začala od 18. století, kdy se tato a jiné omáčky rozšířily po celém světe. Kuchařské knihy nabízely recepty na kečup z ústřic, mušlí, hub, vlašských ořechů, citronů, celeru, a dokonce i ze švestek nebo z broskví. Buď se přísady společně svařily do sirupu nebo se nechaly delší dobu odležet společně se solí. Výsledek byl podobný. Slaná, kořeněná, chuťově výrazná, oblíbená, trvanlivá omáčka – kečup.

Foto: Shutterstock

První kečup tak, jak ho známe

Kečup vyrobený z rajčat poprvé spatřil světlo gastrosvěta v roce 1812. Údajně jej vymyslel James Mease, vědec z Philadelphie. Nápadu se chytla společnost Heinz, která v roce 1876 představila kečup prakticky tak, jak ho známe dnes. Rajčata, destilovaný ocet, hnědý cukr, sůl a další koření. Od počátku se prodával v průhledných skleněných láhvích. Rajčatový kečup se velmi rychle rozšířil do celého světa a získal takovou popularitu, že jiný kečup si už nikdo nedovede ani nechce představit.

Foto: Shutterstock, zdroj: History, Toprecepty, Allrecipes