Skvělý vlašák dle komunistické normy. Snadno si ho uděláte i doma

Slýcháte často hlášky o tom, jak za komunismu bylo jídlo kvalitnější než dnes? Největší klasikou byl vlašák. Určitě ho znáte z večírků na chlebíčkách nebo jako rychlý oběd. To se jedl nejlépe z papíru s čerstvým rohlíkem. Tuto oblíbenou pochoutku z dob minulých dnes sice seženete v obchodech, ale chuť zdaleka není taková jako dřív. Nevadí, máme pro vás recept, podle kterého bude chutnat přesně tak, jak si ho pamatujete.

Kvalita potravin za komunismu a dnes

Každý z nás se určitě setkal s názorem, že dnes je jídlo plné takzvaných a tolik zatracovaných éček Výroba potravin se řídí trhem a ne normami. To znamená, že pokud lidé kupují nekvalitní potraviny, potravinářské firmy je pak chrlí ve velkém. A řídí se heslem čím víc a levněji vyrobím a dráž prodám, tím líp. Jde ale hlavně o levné potraviny, po kterých saháme ze zvyku a naše peněženka by zatím unesla dražší a kvalitnější alternativu. Jedná se například o levné uzeniny.

Co na to odborníci

Podle výživových specialistů se ale mění přístup lidí k jídlu jako takovému. Zatímco dřív bylo primární nasytit rodinu, dnes lidé více sledují výživové hodnoty nebo důsledky konzumace vybraných potravin na naše těla. Lidé do svých jídelníčků zařazují více lehčích jídel. Od klasických českých jídel jako je svíčková se šesti, přecházejí na středomořskou nebo orientální kuchyni. Také se snaží omezit jídla s bílou moukou a naopak zařadit do svých jídelníčků vegetariánská jídla. Dnes by se s předrevoluční nabídkou smažený sýr nebo květák v restauraci spokojil málokdo.

Foto: Shutterstock

Normovaný vlašák z roku 1976

Pokud se vám přece jen stýská po klasickém vlašáku, zde je recept. Budete potřebovat přesně tyto suroviny: 500 g brambor uvařených ve slupce, 240 g šunkového salámu v celku, 100 g kyselých okurek, 60 g vařené mrkve, 40 g vařeného celeru, 20 g sterilovaného hrášku. Na dochucení poslouží 200 g majonézy, 20 g plnotučné hořčice, 15 g octa, 10 g soli, 10 g cukru, 5 g worcesterové omáčky, 0,5 g čerstvě mletého pepře.

Postup je velmi jednoduchý. Brambory nechte vychladnout a oloupejte je. Po té nakrájejte brambory, mrkev a celer na kostičky, šunkový salám na nudličky a okurku na drobno. Majonéza dodává salátu chuť. V míse ji smíchejte s hořčici, worcesterovou omáčku a octem. Hotovou zálivku přidejte k zelenině a důkladně promíchejte. Opepřete a osolte. Nakonec přidejte šunkový salám. Salát můžete konzumovat hned po zamíchání, ale doporučujeme vám nechat ho odležet do druhého dne. Chuťový zážitek bude mnohem lepší.

Foto: Shutterstock, zdroj: PrimaFresh, Wikipedia, Kucharkaprodceru