Guláš z tlačenky je nový kulinářský hit v České republice

Co by pro Čecha mohlo být větší kulinářskou rozkoší než spojení dvou velmi oblíbených jídel – guláše a tlačenky? Na tlačenkový guláš Ládi Hrušky nepotřebujete žádné speciální ingredience a máte ho hotový za 10 minut.

Tlačenkový guláš Ládi Hrušky

  • 5 plátků tlačenky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • ½ hrnku vody

Cibuli nakrájíme na kostičky a tlačenku nakrájíme na kousky, na pánvi rozpálíme olej. Na oleji osmažíme cibuli a přidáme nakrájenou tlačenkou, ochutíme mletou paprikou, zalijeme vodou a necháme chvíli podusit. Podle potřeby můžeme ještě podlít a zahustíme hladkou moukou. Podáváme s čerstvým chlebem.

Je tlačenka zdravá?

Jak která. Ta poctivá, domácí rozhodně ano, ale ne zas tak, abychom ji konzumovali každý den. Tlačenka obsahuje želatinu, díky které dochází k tvorbě kolagenu. Kolagen prospívá chrupavkám, kostem, vlasům, nehtům a pokožce.

Recept na domácí tlačenku

  • 500 g vepřové plece
  • 300 g vepřových jater
  • 3 vepřové ledvinky
  • 1 vepřové srdce
  • 3 vepřové nožičky
  • 1 vepřové koleno z kýty
  • 2 vepřové jazyky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • koření (bobkový list, celý pepř, mletý pepř, sůl, nové koření, mleté nové koření, majoránka)

Foto: Shutterstock

Přípravu zládne každý

K vaření budeme potřebovat dva hrnce a papiňák. Do papiňáku dáme nožičky a koleno, přidáme 2-3 lžičky soli, pár kuliček nového koření, celého pepře a bobkový list. (Koření ideálně zavážeme do pytlíku na koření). Zalijeme vodou, dáme vařit. Zhruba po hodině vaření papiňák otevřeme, bez poklice vaříme další hodinu, necháme bublat.

Do hrnce dáme vařit plec, jazyky a srdíčko, přidáme cibuli vcelku, 2 stroužky česneku a trochu soli. Vaříme do měkka. V posledním hrnci uvaříme očištěné ledvinky a játra, ty vaříme maximálně hodinku.

Jakmile se vše dovaří, suroviny vyndáme a necháme vychladnout, vodu slijeme do mísy nebo kastrolu. Vnitřnosti nakrájíme na malé kostičky 1x1x1 cm, maso na o něco větší kousky, a to nejhezčí maso na ještě větší kousky. Kůže a tlusté maso nasekáme nadrobno nožem nebo rozemeleme na mlýnku. Vše sesypeme do velké mísy a promícháme. Přidáme 2 lžičky soli, 1 lžičku majoránky, ½ lžičky nového koření a 2 lžičky pepře. Promísíme, zalijeme vývarem z nožiček a masa v poměru 3 naběračky vývaru z nožiček na 1 naběračku vývaru z masa. Plníme do rukávů o průměru 10 cm. Dáme ztuhnout do chladu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Receptyhrusky, toprecepty, casnazdravejidlo, PrimaFresh