Kmínová voda podpoří krásu i zdraví

Kmín je jedinečné, po staletí oblíbené koření, které najde své využití nejen při vaření, ale také v medicíně. Výzkumy ukazují, že kmín je pro naše zdraví mimořádně prospěšný. Přijímat ho můžete jako součást pokrmů, ale pokud chcete něco koncentrovanějšího, vyzkoušejte kmínovou vodu.

Zdravotní benefity

Kmín je nízkokalorický, plný antioxidantů, zlepšuje trávení i metabolismus, pomáhá s pálením tuků. Kmínová voda snižuje riziko vzniku rakoviny i cukrovky 2. typu, navíc hydratuje naše tělo, prospívá srdci, kompenzuje nedostatek železa, vyhlazuje pokožku, a dokonce zkvalitňuje vlasy.

Recept na kmínovou vodu

Příprava kmínové vody vám nezabere prakticky žádný čas, navíc si ji můžete trošku vylepšit podle toho, co vám chutná.

Večer do sklenice nalijte studenou vodu a nasypte lžičku kmínu. Ráno přeceďte a nalačno vypijte.

Pokud nezvládáte kmínovou chuť, můžete si nápoj trochu vylepšit. Postup je stejný, jen po scezení vymačkejte do vody trochu citrónu, promíchejte a opět nalačno vypijte.

A pro úplné fajnšmekry přicházíme s receptem na skořicovou kmínovou vodu. Jakmile ráno vodu scedíte, přidejte špetku skořice a vodu 5 minut povařte. Nechte vychladnout a vypijte.

Kmínová voda při hubnutí

Chcete-li urychlit proces hubnutí, měli byste si kmínovou vodu dopřát třikrát denně. Jeden šálek ráno nalačno, druhý před obědem a třetí po večeři.

Pokud však najedete na tento rytmus, raději kontrolujte své tělo, protože u některých jedinců se mohou při takto časté konzumaci kmínové vody vyskytnout vedlejší účinky jako je pálení žáhy, silné menstruační bolesti či nízká hladina krevního cukru. Naslouchejte proto svému tělu a raději i svému lékaři.

Foto: Shutterstock

Další zázrak – kmínový čaj

Kmín je od středověku považován za řešení problémů s trávením, takže pokud si potřebujete dát do pořádku střeva, rozhodně si uvařte kmínový čaj.

V rychlovarné konvici přiveďte k varu cca 300 ml vody. Do hrnku nasypte lžičku kmínu (klasického, celého, nedrceného). Zalijte kmín vodou a hrníček přiklopte, například talířkem. Nechte čtvrt hodiny louhovat a poté přeceďte přes malé sítko do dalšího hrnku. Pro lepší chuť můžete přidat med nebo mátový lístek.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Freshbitesdaily, Pharmeasy, TimesofIndia