Lahodné karbanátky z cukety. Krásně lehké a přitom výživné

Asi také znáte ten vtip, který hojně koluje mezi pěstiteli a zahrádkáři a říká, že letní pozdrav Čechů se mění z klasického „ahoj“ na „nechceš cuketu?“. Pokud máte nadúrodu cukety, nebo vám ji někdo daroval a pátráte po tom, jak byste ji zpracovali, jste na správném místě. Upečte si lahodné karbanátky z cukety. Tato zdravá a vegetariánská alternativa masových karbanátků nejen skvěle chutná, ale máte ji připravenou cobydup. Jak na to?

Karbanátky na tisíc způsobů

Karbanátky patří mezi oblíbené obědy a večeře. Jejich příprava není náročná a potěší každého jedlíka. Odlehčete svůj jídelníček a vynechejte jednou maso. Karbanátky si můžete připravit nejen z cukety, ale i z lilku, květáku nebo červené řepy. Zeleninové karbanátky dodají vašemu tělu zdraví prospěšné látky a dokonale vás zasytí. Uvidíte, že se i zarytí masožravci budou oblizovat až za ušima.

Jak na přípravu cuketových karbanátků

Do mísy nastrouhejte půl kila cukety a osolte ji podle chuti. Dále přisypejte dvě polévkové lžíce chia semínek, které nasají přebytečnou vodu z cukety, nabobtnají a působí jako pojivo. Chia semínka vás navíc zasytí na dlouhou dobu. Následně prolisujte čtyři stroužky česneku, přidejte sto gramů jemně mletých ovesných vloček a stejné množství cizrnové mouky. Do těsta patří i půl balení přírodního, nebo uzeného tofu, které nastrouhejte do mísy. Důkladně promíchejte v kompaktní těsto plné bílkovin a komplexních sacharidů. Z hmoty tvarujte karbanátky a osmažte je na pánvi z obou stran dozlatova.

Foto: Shutterstock

S čím karbanátky podávat

Ke karbanátkům můžete zvolit jakoukoliv přílohu, ať už jde o bramborovou kaši nebo hranolky. Pokud ale dbáte na zdravou linii, dopřejte si ke karbanátkům jen lehký zeleninový salát. Ke karbanátkům nezapomeňte přidat i vhodně zvolený dip. Zkuste třeba ten jogurtový, kdy do jogurtu přidáte pažitku a prolisovaný česnek. Lahodné jídlo tak máte hned po ruce.

Foto: Shutterstock, zdroj: Tasty, Playswellwithbutter