Při zavařování marmelád můžete ušetřit spoustu peněz

Na chleba s marmeládou máme z dětství ty nejlepší vzpomínky. I když marmeládu často u dnešních dětí válcuje Nutella, pořád se najdou její věrní příznivci. Jenže marmelády z obchodu jsou nejen zbytečně drahé, ale často také obsahují spoustu přísad, které bychom raději na etiketě neviděli. Řešení? Vyrobte si marmeládu sami. Že je to složité? Ale kdeže!

Ovoce na marmeládu

Marmeládu můžete udělat téměř z čehokoli. Jahody, maliny, borůvky, broskve, meruňky, … Podstatné je, aby ovoce bylo ve stoprocentní kvalitě, žádné nahnilé kousky s počínající plísní nemají v marmeládě co dělat. Ovoce očistěte od stopek a lístků; druhy, které to vyžadují, oloupejte, a nakonec vše nakrájejte na menší kostičky či kousky.

Želírovací cukr, nebo obyčejný?

Při výrobě marmelád se vždy doporučuje želírovací cukr, protože má dostatek pektinu. Pektin však obsahuje také každé ovoce, ano, některé více, některé méně, ale plyne z toho, že pokud vám u marmelády z jistých druhů ovoce nebude vadit, že je trochu řidší, zapomeňte na želírovací cukr a použijte úplně obyčejný!

Na 450 g ovoce budete potřebovat 52–136 g cukru podle kyselosti ovoce a vašich osobních preferencí.

Očištěné ovoce nakrájené na menší kousky smíchejte společně s cukrem v míse a nechte působit 1-2 hodiny při pokojové teplotě nebo přes noc v ledničce.

Foto: Shutterstock

Citronová šťáva místo kyseliny citronové

Celou směs po odpočinutí přendáme do menšího hrnce a začneme na středním až vysokém plameni vařit. Při marmeládování se doporučují všemožné příměsi, ale na okyselení vám bohatě postačí dvě čajové lžičky citronové šťávy, které vymačkáte do kastrolu právě v tuto chvíli. Následně plamen ztlumíte na mírný a pokračujete ve vaření. Během toho směs kontrolujte a lžičkou sbírejte pěnu. U tvrdších odrůd můžete ovoce ještě rozmělnit šťouchadlem na brambory.

Finále

Po přibližně čtvrt až půl hodince (údaj je orientační) sledujte stav ovoce, marmeládu přelijte přes síto do čisté sklenice, nechte vychladnout na pokojovou teplotu, zavřete, uložte do lednice a do měsíce spotřebujte.

Vidíte? Výroba domácí marmelády je rychlá a levná. Takže až se vám příště nahromadí příliš mnoho ovoce, vyzkoušejte to.

Foto: Shutterstock, zdroj: Savorysuitcase, NDSU