Minikoblížky z banánů z pouhých dvou surovin. Jsou hotové za deset minut

Při vaření nám často chybí spíš inspirace než chuť, dovednosti nebo suroviny. A právě proto vám chceme představit recept na nesmírně chutné banánové minikoblížky. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, a hlavně pokud jste je ještě neochutnali, přišel čas dát se do smažení. Chutnají jak dospělým, tak dětem.

Minikoblížky podle šéfkuchaře Krejčího

  • 2 změklé banány
  • 1 vejce
  • 3 – 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2vanilkového cukru
  • ½ kypřícího prášku
  • olej na smažení

Banány rozmačkáme, přidáme vejce, cukr, zahustíme mouku a přisypeme kypřící prášek. Na pánvi rozehřejeme olej, vytvoříme malé koblížky, ty v oleji dozlatova usmažíme. Olej nemusí být rozpálený příliš, ať se koblížky nesmaží moc rychle. Pamatujeme také na to, že na pánvi koblížky nabydou. Hotové minikoblížky obalujeme v cukru se skořicí nebo v kokosu, případně poléváme čokoládou.

Kde se vzaly minikoblížky?

Minikoblížky neboli anglicky tzv. „donut holes“ jsou malé koblihy vytvořené z kulatých kousků těsta. Bývají suché nebo potažené polevou. Jsou velmi oblíbené ve Spojených státech. Původně vznikly vlastně jako odpad z klasických amerických donutů. Ty se smaží s dírou, aby bylo dosaženo optimálního prosmažení ve všech částech koblihy. Těsto vyřezané z děr zbylo, takže jej výrobci usmažili taky a začali jako malé koblížky prodávat. A mají úspěch. Upřímně, klasická kobliha je pro mnohé z nás příliš velká, příliš sladká. Ale malý minikoblížek? Ten rozhodně neublíží. Ale abychom si nemysleli, že za Amerikou zaostáváme, mrkněte na recept na minikoblížky zvané masopustní jednohubky.

Foto: Shutterstock

Masopustní minikoblížky

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • ½ kypřícího prášku do pečiva
  • 50 ml rumu
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička krupicového cukru
  • sádlo (+ 1 kolečko mrkve)
  • moučkový cukr na posypání

Smícháme tvaroh, mouku, vejce, rum, kypřící prášek, krupicový cukr a sůl a vtvoříme těsto. V kastrolu rozpálíme 3 až 4 cm vysokou vrstvu sádla a hodíme do něj kolečko mrkve, aby se nepřepalovalo. Malou lžičkou z těsta odkrajujeme kousky, které shrneme do rozpáleného tuku. Z těsta se nafouknou kuličky, které ihned vyplavou na hladinu. Smažíme na středním plameni dozlatova, během akce jednou otočíme. Po vytažení necháme odsát tuk na papírovém ubrousku. Nakonec poprášíme cukrem a podáváme.

Foto: Shutterstock, zdroj: Plzen.rozhlas, Apetitonline, Wikipedia.org, Toprecepty