Nejlepší české polévky na zimu. Krásně zasytí i zahřejí

V chladných dnech nic nezahřeje lépe než poctivá sytá polévka. Které vévodí zimnímu období a jak je připravit? Zeleninu bychom měli do těla dostávat v průběhu celého roku. Zatímco v létě převládají saláty a zeleninové mísy, v zimě to je zelenina tepelně zpracovaná, a to především v podobě různých polévek. Vybrali jsme pro vás 4, které v zimě hrají prim.

Česnečka

Česneková polévka je rychlá a skoupá na ingredience. Zahřeje, je zdravá a plná vitamínů. Skvěle se hodí v období, kdy řádí nemoci. Když už cítíme, že na nás něco leze, není nic jednoduššího, než si uvařit rychlou česnečku. 

Dejte na olej cibulku, pár nakrájených brambor, posypte majoránkou, solí pepřem a zalijte vývarem nebo vodou. Když už jsou brambory téměř hotové, dejte do polévky prolisovaný česnek a jeho množství se rozhodně nebojte. Krátce povařte a máte hotovo. Do polévky můžete přidat rozšlehané vajíčko. Podávejte s opečeným chlebem, strouhaným sýrem, kousky uzeného masa nebo opečenou slaninou. 

Zelňačka

Polévka z kysaného zelí je také plná vitamínů a dokonale zahřeje. Níže najdete postup, jak si ji doma rychle připravit.

Na olej dejte cibulku, lžíci mleté papriky a lžíci hladké mouky. Po chvíli přidejte vodu nebo vývar, nakrájené brambory, pokrájené kysané zelí, bobkový list a kus nějaké uzeniny. Může to být uzené maso, nebo jakákoliv klobása. Vařte do změknutí brambor a zelí. Před podáváním zjemněte polévku smetanou. Podávejte s chlebem.

Bramboračka

Bramboračka je taková klasika, že vám snad ani nemusíme připomínat recept. Jedná se o skvělou polévku, která je ideální, když je ovoněná houbami.

Cibuli, mrkev a petržel dáme na olej s cibulkou. Samozřejmě přidáme nakrájené brambory. Zalijeme vývarem nebo vodou, dochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list a majoránku. Nakonec přidáme předem namočené sušené houby, a nebo žampiony, pokud jiné houby nemáme. Necháme vařit do změknutí zeleniny.

Foto: Freepik

Čočková polévka

Luštěniny jsou zdrojem mnoha vitamínů a železa. Horká čočková polévka vám dodá energii a pořádně vás zasytí. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Na olej dejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer a po chvíli zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte přes noc namočenou čočku a bobkový list. Vhoďte do polévky brambory nakrájené na kousky a vařte do jejich změknutí a změknutí čočky. Zahustěte jíškou a přidejte osmaženou slaninu nebo jinou uzeninu. Podávejte s chlebem. 

Foto: Freepik, zdroj: BBCGoodFood