Starý chléb nevyhazujte, dá se využít. Připravte s ním třeba majonézu nebo pudink

Chléb nám pomáhá jako lidstvu zahánět hlad už pěkných pár tisíciletí. Vyskytoval se prakticky v každé době a každé kultuře. Čerstvý chléb nám chutná, což o to, ale jak zužitkovat chléb, který ztvrdne?

Chlebová strouhanka

Strouhanku nemusíte vyrobit jenom z rohlíku, perfektně se na ni hodí i chleba. Starší chléb nakrájejte na kousky a rozdrťte v mixéru. Drť opečte na pánvi s trochou oleje, pepře a soli. Hotovou strouhanku skladujte na chladném místě v uzavřené nádobě. Gurmáni do ní mohou přidat také nasekané bylinky. Takovou strouhanku můžete použít do salátu, polévky nebo v ní obalit třeba rybu.

Chlebová majonéza

Zbavte starý chleba kůrky, tu vyhoďte. Zbytek, tedy střídku, namočte na dvě hodiny do nálevu od okurek. Poté směs rozmixujte společně s 2 vejci uvařenými na hniličku a 20 g dijonské hořčice. Během mixování postupně přilévejte 200 ml oleje. Nejlépe chutná tato domácí majonéza k rybám nebo i tataráku.  

Chlebový pudink

Oblíbený recept ze západu. Co budete potřebovat?

  • tvrdý chleba
  • rum
  • máslo
  • cukr
  • 4 vejce (oddělíme žloutek a bílek)
  • pomerančová kůra
  • rozinky
  • skořice
  • hřebíček

Na struhadle nastrouhejte 3 krajíce tvrdého chleba a zalijte 5 lžícemi rumu. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Zatímco chleba vsakuje rum, smíchejte v kastrůlku 3 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 4 žloutky, rozinky, nakrájenou pomerančovou kůru, skořici, tlučený hřebíček, sníh vyšlehaný ze 4 bílků, a nakonec i chleba nasáknutý rumem. Těsto dejte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte přibližně hodinku.

Foto: Shutterstock

Zajímavosti o chlebu

  • Nejdelší bochník chleba, který byl kdy upečen, měřil 1,2 km.
  • Český chlebový rekordman měří 11 m a 72 kg.  
  • Chléb vznikl již v době Neolitu.
  • „Sendvič“ má své jméno po hraběti Johnu Montagu ze Sandwiche, jehož oblíbenou pochoutkou bylo hovězí maso mezi dvěma kousky chleba.
  • Největší spotřebu chleba na hlavu má Německo, druhé je Chile.

Foto: Shutterstock, zdroj: Denik, Historyofbread, Allrecipes, Thegardeningfoodie