Nikdy tuto potravinu neskladujte v lednici. Ohrožujete tím své zdraví

Pokud v současnosti skladujete syrové brambory v lednici, měli byste si to pořádně rozmyslet, protože nové zprávy upozorňují na možná zdravotní rizika jejich skladování při nízkých teplotách.

Jaké problémy vám může tato častá chyba přinést a je to vůbec důvod k panice?

Možný vznik rakoviny

Při nízkých teplotách se v bramborách rozkládá sacharóza na glukózu a fruktózu, které mohou při vaření tvořit akrylamid. Vzniká při vaření za vyšších teplot s vysokým obsahem sacharidů a aminokyseliny.

Zmíněný toxin je karcinogen a vyskytuje se v řadě potravin, například v kávě a bramborách.
Akrylamid se dostal na titulní stránky novin, protože odborníci začali varovat před možným rizikem rakoviny spojeným s touto chemickou látkou.

Je to důvod k panice?

Mnozí skladují brambory v lednici odjakživa, proto by je zjištění o vzniku zdravotních problémů mohlo skutečně vyděsit.

Představa, že cigarety obsahují totéž co slupky na chlazených bramborách může být totiž velmi odpudivá.

Míry akrylamidu v bramborách nejsou natolik vysoké, aby rychle způsobily problémy, navíc  pokud jste brambory právě vytáhli z lednice, můžete míry tohoto škodlivého toxinu jednoduše snížit.

Namočte brambory do vody na 30 minut před tím, než je zpracujete. Pokud je máte v plánu smažit, nezapomeňte je pořádně vysušit.

Foto: Shutterstock

Jak brambory skladovat?

Při skladování brambor v domácnosti je třeba respektovat určité zásady. Základem je prostor, kde umíme zamezit přístupu světla, teplota kolem 4 °C a relativní vlhkost v rozmezí 80 – 90 %. 

Samozřejmě po omezenou dobu lze brambory uchovat na balkoně, sklepních prostorách bytů apod. 

Pozor na zelené konce

Určité riziko představují brambory zelené nebo naklíčené.

Mohou obsahovat látky – alkaloidy chakonin a solanin. Jejich požití v nadměrném množství může být pro lidský organismus nebezpečné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Thehealthy, Goodhousekeeping, Mirror.co.uk