Pizza je ideálním jídlem na rychlou večeři a vždy jiná. Naučte se základní těsto

Často se stává, že nám neustále docházejí nápady na to, co zrovna připravit k večeři. V tom případě se nabízí domácí pizza. Nejen, že je snadná a vcelku rychlá na přípravu, ale nabízí spoustu možností pro výběr ingrediencí. Díky tomu tak můžete mít každý den teplou večeři v trochu jiné podobě. Nejdůležitější je mít kvalitní těsto a pak už stačí jen popustit uzdu své fantazii.

Důležitý je správný výběr mouky

Ideální mouku pro pizzové těsto najdeme pod označením 00 Extra. Tento druh obsahuje vysoký podíl lepku, který hotovému těstu dodává pružnost a pomáhá držet tvar. Neseženeme-li mouku přímo na pizzu, další alternativou je mouka chlebová. V případě, že použijeme univerzální hladkou mouku, s těstem se nám bude hůře pracovat a nebude tak vláčné. Dokonale tenké a křupavé těsto nám pak vznikne z mouky polohrubé.

Kvásek zajistí dvojnásobný objem

Pokud již máme vybranou tu správnou mouku, je třeba si připravit kvásek, aby nám těsto krásně nakynulo. Stačí smíchat droždí, cukr a vlažnou vodu a nechat kvásek vzejít. Poté smícháme mouku, kvásek, sůl a olej. Do směsi postupně přiléváme vlažnou vodu, dokud nám nevznikne kompaktní hmota. Hotové těsto přeneseme na linku/stůl, které jsme si nejdříve pomoučnili. Zde těsto prohněteme, aby se nelepilo. Vytvoříme bochánek, který poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme těsto kynout v rozmezí od 30 minut do 2 hodin – je třeba, aby došlo ke zdvojnásobení jeho objemu.

Po vykynutí rozdělíme bochánek na čtyři stejné díly, které vyválíme na tenké placky. Ty poté přemístíme na plech s pečicím papírem, kde u nich vytvarujeme vyvýšený okraj a přidáme ingredience dle chuti. Nesmíme zapomenout, že trouba musí být předehřátá ideálně na 250 °C.

Foto: Shutterstock

Tip na recept

Hledáte-li inspiraci, můžete vyzkoušet jednoduchý recept na slavnou pizzu Margheritu, která byla pojmenována podle italské královny. Jedná se o pizzu neapolského kuchaře, který na počest jejího Veličenstva připravil výbornou pizzu v italských barvách.

Na Margheritu vám postačí rajčatový základ, kterým potřete těsto. Na něj pokladete plátky okapané mozzarelly a lístky čerstvé bazalky. Celou pizzu pak lehce pokapete olivovým olejem a pečete při 250 °C po dobu 10 až 12 minut, dokud okraje těsta nebudou dozlatova.

Foto: Shutterstock, zdroj: BBCgoodfood, taste