Přesolenou polévku lze zachránit. A není to vůbec složité

Sůl sice je nad zlato, ale pokud to s ní přeženete, škody se těžko napravují. Ale máme dobrou zprávu. I přesto, že vám ujela ruka, nic ještě není tak docela ztraceno. Inspirujte se, jak zachránit nejen přesolenou polévku či omáčku, ale také svou kuchařskou reputaci.

Uvařte jídla více

Pokud jste zjistili, že jste obsah hrnce přesolili, překontrolujte, jestli máte dostatek ingrediencí, a pokud ano, tak uvařte více porcí, než jste plánovali. Pokud je již jídlo hotové a nelze do něj nic přidávat, uvařte úplně to stejné jídlo jen bez soli. Na konci procesu obě jídla (slané i neslané) smíchejte.

Nařeďte, co můžete

Umožňuje-li to konzistence pokrmu, trochu jej zřeďte. Nejlépe obyčejnou čistou vodou nebo nesoleným vývarem. A když polévku či omáčku opět přivedete k varu, část tekutin se vám vyvaří a vy na konci dosáhnete podobné hustoty jako na začátku s tím rozdílem, že slanost bude o poznání snesitelnější.

Vyzkoušejte kyselinu

Kyselina citronová obsažená v citrusech dokáže sůl zjemnit, proto do jídla vymačkejte citronovou nebo pomerančovou šťávu. Pokud si nepřejete jídlo zředit, přisypte kyselinu citronovou v prášku. Další možností je zakápnutí jemným octem, ať už klasickým, jablečným nebo bílým vinným.

Zamaskujte slanost tukem

Tuk nezpůsobí, že se sůl vypaří, ale obalamutí vaše chuťové pohárky, takže vám sůl nepřijde nakonec tak slaná. Nejvhodnějšími surovinami obsahující tuky jsou mléčné výrobky. Proto použijte smetanu nebo smetanový sýr. Vhodný je také jemný měkký sýr, pozor ale na přirozeně slané sýry (čedar, feta), těm je třeba se vyhnout.

Foto: Shutterstock

Oslaďte si život

Cukr dokáže slanou chuť zmírnit, vyvážit. Proto postupně přidávejte po špetkách cukr do jídla. Vždy velmi důkladně promíchejte a kontrolujte, zda se vaše jídlo nestávám příliš sladkým.

Sáhněte po chlebu

Pečivo vsákne poměrně velké procento soli. Nemusí jít nutně o chleba, stejně dobře poslouží také rohlík nebo houska. Vložte kus pečiva do hrnce, nechte povařit zhruba 10 minut, a nakonec pečivo vytáhněte.

Podávejte bublinky

A když už nepomáhá vůbec nic, dopřejte svým hostům bublinkový nápoj jako je perlivá voda, šampaňské nebo Prosecco. Perlivý nápoj čistí horní patro a neutralizuje sůl.

Foto: Shutterstock, zdroj: Webstaurantstore.com, SouthernLiving