Štafetky jsou úžasná pochoutka našich babiček. Výhodou je jednoduchá příprava

Někdo pojem štafetka slyší poprvé, jiný s láskou vzpomíná na pochoutku svého dětství. Tak či onak, rozhodně si tento vynikající retro dezert musíte připravit. Zaujme vás jak jeho neodolatelná chuť, tak i originální vzhled připomínající štafetový kolík. Právě odtud plyne jeho pojmenování.  

Co budeme potřebovat

Na těsto:

  • 11 bílků
  • 260 g cukru
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g hladké mouky

Na krém:

  • puding (vanilkový puding a 500 ml mléka)
  • 250 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce tvarohu

Na finální namočení pak ještě 150 g hořké čokolády.

Příprava těsta

Oddělíme žloutky od bílků a všech 11 bílků nalijeme do mísy a přidáme špetku soli. Začneme šlehat. Jakmile sníh zhoustne, přisypeme 260 g cukru a přišleháme také 80 g mletých vlašských ořechů a 80 g hladké mouky.

Bílkové těsto rozdělíme na třetiny. Každou třetinu rozlijeme na jeden plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme stěrkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 13 minut, do růžova. Takhle upečeme všechny tři pláty.

Foto: Shutterstock

Příprava krému

Zatímco se nám těsto peče, připravíme si vanilkový puding, z 500 ml mléka a jednoho pudinkového prášku. Uvaříme, odstavíme, necháme vychladnout.

Do jiného hrnce vložíme 250 g změklého másla, přisypeme vanilkový cukr a 3 lžíce moučkového cukru. Vše vyšleháme v máslový krém. Přidáme vychladlý puding, 2 vrchovaté lžíce tvarohu a opět vyšleháme.

Velké sladké finále

Na čistý pečící papír klademe upečené pláty, které promazáváme vanilkovým krémem, v pořadí plát – krém – plát – krém – plát. Jakmile máme hotovo, necháme odležet, a nakonec rozkrájíme na malé obdélníčky (štafetky).

V hrnci si rozpustíme 150 g hořké čokolády, ve které omočíme konce štafetek. Necháme chvíli zatuhnout a pak už si můžeme nechat chutnat.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Olomouc.rozhlas, toprecepty