Při smažení vepřového masa dělají Češi zásadní chybu. Poučte se od profesionálů

Vepřové maso je nejčastěji konzumované červené maso na světě. V Česku relativně oblíbené, i tak se najdou lidé, kteří vepřovým opovrhují. Kde je pravda a jak vepřové plátky co nejlépe připravit?

Naklepat a naříznout

Pokud se chystáte vepřové plátky smažit nebo restovat, měli byste vědět, jak je na pobyt na pánvi připravit, aby se vám nezkroutily a byly rovnoměrně a chutně propečeny. Nejprve maso rozložte na prkýnko a naklepejte, nejlépe přes sáček. To asi děláme všichni. Pak nasolíme, opepříme, hodíme na pánev a divíme se, že si maso žije vlastním životem a ze sympatického plátku se stal zkroucený vepřový Quasimodo. Abyste tomuto předešli, je třeba vepřové maso po okrajích naříznout. Jen malinko a úplně stačí na dvou místech, které ani navíc nutně nemusí být naproti sobě. Narušíte tak strukturu vláken a maso se vám nebude kroutit.

Je vepřové maso zdravé?

Vepřové maso někdy bývá vyznavači zdravé výživy opomíjeno či dokonce zakazováno, ale ono to tak horké nebude. Vepřové maso, ostatně jako každé jiné maso, je z velké části tvořeno bílkovinami. Vařené vepřové obsahuje 26 % bílkovin, suché vepřové maso pak až 89 %. Kromě proteinů se vepřové může pochlubit také všemi devíti aminokyselinami a je bohaté na minerály (selen, zinek, fosfor) a vitamíny (thiamin, B12, B6). Tuk se pohybuje v rozmezí 10 až 16 %, nicméně nevhodná příprava jeho hodnoty může značně navýšit, což už zdravé není ani náhodou. Takže je to jako se vším, všeho s mírou a všeho moc škodí. Vepřové, zvláště libové, je vhodnou surovinou pro vyvážený jídelníček.

Foto: Shutterstock

Nejoblíbenější jídla z vepřového masa

Když už jsme se tak na to vepřové navnadili, nechte se inspirovat nejoblíbenějšími vepřovými jídly a nějaké si taky uvařte.

  • vepřový řízek
  • vepřo knedlo zelo
  • segedínský guláš
  • vepřové výpečky
  • vepřové na žampionech
  • kotlety na smetaně
  • dušené vepřové s mrkví

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, thekitchn