Při vložení brambor do vody příliš brzy ztratíte to nejcennější. Správný okamžik přichází později

Myslíte si, že uvařit brambory je hračka? A jste si jisti, že to děláte dobře? My pro vás máme zásadní informace o tom, jak by se správně měly vařit tak, abyste nepřišli o cenné minerály, antioxidanty a vitamíny, které jsou v nich obsaženy.

Nejoblíbenější příloha

Brambory jsou u nás jednou z nejoblíbenějších příloh. Vařené brambory s řízkem, pečené brambory se steakem, bramborové knedlíky s masem a zelím, francouzské brambory, bramboráčky a spoustu dalších jídel patří mezi ta, která se v českých kuchyních nejvíce zabydlela. Kromě toho, že se jedná o chutnou přílohu, mají brambory také důležité živiny. O ně ale přijdete, pokud brambory neuvaříte správně!

Brambory do horké nebo studené vody?

Toto je zásadní otázka. Mnoho z nás má zafixováno, že brambory se oloupou a dají se do studené vody. Propláchnou se, vloží se do jiné studené vody, která se posolí a šup s hrncem na sporák. Jenomže tento postup, přestože je běžný a u nás zaběhnutý, je špatný. Brambory sice samozřejmě tímto způsobem uvaříte, ale o to nejcennější přijdete. 

Pokud necháte brambory máchat ve studené vodě, všechny prospěšné látky se do ní uvolní a v bramborách jich tak zůstane jen nepatrné množství. Živiny pak putují společně s vodou do odpadu. Není to škoda? Jestli chcete, aby vám brambory kromě dobré chuti daly i důležité živiny pro váš organismus, vložte je vždy až do vroucí vody a vařte je na středním plameni do změknutí.

Foto: Shutterstock

Jaké cenné látky obsahují brambory

A o co že to vlastně přijdeme, když brambory necháme ve studené vodě? Brambory obsahují vitamín C, vitamín B a antioxidanty. Jsou plné minerálů, jako je například draslík, který je důležitý pro regulaci krevního tlaku. Obsahem brambor je i železo, které přispívá ke snížení únavy. Dále hořčík pro normální funkci svalů a zinek, který například chrání buňky před působením volnými radikály. 

A pokud budete brambory konzumovat i se slupkou, dostanete do sebe spoustu vlákniny, za což vám budou vděčná vaše střeva. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Food52, PotatoGoodness