Proč naše babičky na bolavé klouby a pohmožděniny přikládaly obklad ze syrových brambor?

Brambory jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, obsahují antioxidanty, pomáhají kontrolovat krevní tlak, zlepšují zažívání, neobsahují lepek. Dají se připravit na tisíc způsobů a jejich pomocí se nám bude také dobře hubnout, protože velmi snadno zasytí. Nejzdravější jsou vařené, případně pečené. Ale tím výčet jejich přínosů nekončí. Kromě toho, že slouží jako chutná příloha, můžeme je využít i při domácích léčebných procedurách.

Obklad ze syrových brambor

Je vhodný na pohmožděniny, modřiny, zatuhlou šíji, bolavé žíly, ale zmírní také vlhký kašel, bolesti krku, dokonce prý i zápal plic. Co na jeho přípravu budeme potřebovat?

  • brambory
  • zelný list
  • zázvor
  • mouka

Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nemusíme je předtím loupat. Přidáme k nim také nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru. Nemáme-li čerstvý, požijeme sušený. Zelný list zbavíme šťávy a pak jej natrháme na menší kousky a přidáme k ostatním ingrediencím. Zahustíme trochou mouky podle potřeby.

Ze směsi vyrobíme placku, kterou přiložíme na postižené místo. Připevníme kapesníkem, plenou, ručníkem či obinadlem. Obklad necháme působit 2 –3 hodiny, po překročení této doby by se škodliviny vracely zpět do těla. V případě potřeby můžete starý obklad hned nahradit novým.

Foto: Shutterstock

Bramborová šťáva

Obsahuje vitamíny B, C a E, dále pak zinek, hořčík, železo a kyselinu listovou. Působí protizánětlivě, zmírňuje bolesti kloubů a bolesti spojené s artritidou. Působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny. Navíc dokáže zhojit také rány a odřeniny.

Připravíte si ji jednoduše, hodíte brambory do odšťavňovače. Pokud odšťavňovač nemáte, oloupané brambory najemno nastrouhejte a šťávu z nich přeceďte přes plátýnko. Bramborová šťáva příliš vábně nepůsobí, ale její zdravotní přínosy jsou veliké. Stačí vypít jednu sklenici ráno před snídaní a jednu dvě hodiny před spaním. Pro lepší chuť se dá smíchat také se šťávou z mrkve nebo červené řepy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, BayHealthClinic, FarmersAlmanac