Procenta na obalu čokolády o její kvalitě nevypovídají. Je to jen rozšířený nesmysl

Pokud si myslíte, že když fialovou čokoládku s krávou nebo červenobílou s usměvavým chlapečkem nahradíte prostě nějakou dražší a o trochu tmavší, a potom už konečně budete zdraví a hubení, může vás čekat zklamání. Pojďte proniknout trochu hlouběji do tajů čokolády a přečtěte si, jak si vybrat tu nejvhodnější pro vás.

Je čokoláda zdravá?

Mnohem více, než si myslíte. Kakaové boby totiž obsahují minerály (hořčík, železo, zinek) a tak vysoké procento antioxidantů, o jakém se nám u ostatních potravin může jen zdát.

Čokoláda je úžasným zdrojem energie, navíc dokáže navodit pocit plnosti, takže se nepřejídáme. Výhodou je, že vysoce kvalitní čokoládu ani nemůžete konzumovat ve velkém množství, bohatě vám stačí 2-3 čtverečky denně.

Jak si vybrat čokoládu?

Čím tmavší, tím lepší. Najdou se i kvalitní mléčné čokolády, ale vždy bude kakao vyváženo sušeným mlékem a cukrem, takže z takové pochoutky nezískáte tolik živin jako z čokolády tmavé.

Zaměřte se na procenta. Máte-li zájem o kvalitní čokoládu, vyberte si tu se 70% kakaa a více. Máte pak totiž jistotu, že ostatní suroviny zabírají pouze zbylých 30 %. Zároveň ovšem pamatujte na to, že procenta nejsou jediným rozhodujícím faktorem. Proto se zaměřte také na další přísady. V kvalitní čokoládě nesmí být obsaženy stabilizátory, aromata a dochucovadla. Naopak se nedivte určitému obsahu sladidel, ideálně přírodních. Bez nich by se ani ta nejkvalitnější čokoláda nedala jíst.

A pokud si stále nejste svým výběrem jistí, zapátrejte na internetu po původu a způsobu zpracování vaší konkrétní vysněné čokolády. Kdo hledá, najde.

Foto: Shutterstock

Mýty o čokoládě

  • Hořká čokoláda je hořká. Ne. Hořká čokoláda může mít plnější chuť, dokonce velmi intenzivní, ale nemusí to být chuť přímo hořká.
  • Mléčná čokoláda je sladká. Opět ne. Pokud jde o kvalitní mléčnou čokoládu, rozhodně není synonymem pro přeslazenou chuť. Většina klasických čokoládových pochoutek, které si nezaslouží označení čokoláda, obsahuje maximálně 30 % kakaových plodů, zbylých 70 % je pak sušené mléko a cukr. U kvalitních jemných, mléčných čokolád je obsah kakaových bobů podstatně vyšší, kolem 50 %, takže pro tu sladkou chuť tam nezbyde tolik místa.
  • Bílá čokoláda není čokoláda. Je. Rozdíl je v tom, že hořká a mléčná čokoláda je vyrobena z celé kakaové drti, bílá pouze z části. Kakaový bob se lisuje a tuk, který z něj vychází, se nazývá kakaové máslo. To se smíchá s cukrem a sušeným mlékem a máme tu bílou čokoládu. Pravdou však je, že všechny zdravotní přínosy čokolády plynou z tmavé části bobu, takže ty u bílé čokolády nehledejte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Beantobarworld, Healthnews, Kupi