Punčové řezy z dob socíku. Vyzkoušejte recept z legendární cukrárny Myšák

Zářivě barevný punčový řez je mezi cukrářskými pochoutkami klasikou. Stejně jako je tomu u likérových špiček, krémových indánků nebo laskonek, ani punčáku není nikdy dost. Díky šikovnému receptu níže si tento dezert budete moci dopřát, kdykoliv na něj dostanete chuť.

Barví se višněmi, vínem a sytě žlutými žloutky

Punčový řez se vyznačuje svým nevšedním vzhledem, kterého je docíleno obarveným piškotovým těstem. Červené a žluté pruhy korpusu musí navíc vonět po punči. Ve většině případů se používá rum nebo rumové aroma. To vše se je polito lesklou cukrovou polevou, která se zdobí proužky rozpuštěné čokolády.

Kde jinde se hledat lepší recept na punčové řezy, než ve vyhlášené cukrárně Myšák? Tajemství výroby všech jejich cukrářských dobrot tkví ve výběru těch nejlepších surovin. V případě punčových řezů je třeba se vyhnout chemickým barvivům. K dosažení kýženého efektu se v Myšákovi používají kyselé višně s červeným vínem pro sytě červenou. Krásně žluté barvy korpusu je docíleno pomocí žloutků z domácích vajec. Na místo rumové tresti se používá rum.

Sypká barviva se dají koupit i přírodní

Pokud chcete použít barviva ryze přírodního původu, nemusíte se spoléhat jen na víno, višně a žloutky. Trh nabízí spoustu jiných potravinářských barviv, která jsou přírodního původu. Seženete je většinou v sypké formě, stejně jako syntetická.

Tradiční recept na punčový řez

Ingredience na korpus

  • 6 ks vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 čajové lžičky citronové kůry

Ingredience na punčový nálev

  • 150 ml vody
  • 150 g krupicového cukru
  • rum podle chuti
  • citronová šťáva podle chuti
  • červené potravinářské barvivo

Ingredience na polevu

  • 150 gramů moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce vody

Pro dohotovení si ještě připravte 200 g jahodového džemu na náplň.

Foto: Shutterstock

Jak na to

Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s vanilkovým cukrem a polovinou cukru krupicového. Zbylý krupicový cukr vyšlehejte s bílky. Poté obě hmoty spojte dohromady, přidejte citronovou kůru a mouku, kterou jste předtím prosáli. Jakmile vám po promíchání vznikne kompaktní těsto, rozdělte jej na dva plechy o velikosti cca 30 x 40 cm. Nezapomeňte plechy vyložit pečicím papírem. Dejte péct na 8 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Pro přípravu nálevu svařte vodu s cukrem a přimíchejte šťávu z citronu a potravinářské barvivo. Vezměte oba korpusy, které překrojíte napůl, aby vám vznikly čtyři stejné díly. První potřete třetinou džemu, položte na něj druhý korpus, který zvlhčíte polovinou cukrového nálevu. To samé uděláte i s třetím dílem. Poslední díl potřete částí džemu a položíte jej potřenou stranou na ostatní korpusy. Na vrch dejte pečicí papír, celé dílo zatižte prkénkem a nechejte do druhého dne v lednici.

Poleva i korpus by měly zůstat přes noc v chladničce

Polevu vytvoříte utřením cukru, vody a citronové šťávy. Ideální je si polevu připravit ve stejný den, jako celý korpus, aby přes noc stihla dostatečně ztuhnout.

Vychlazený korpus potřete na vrchu džemem a polijte cukrovou polevou. Na dozdobení můžete použít rozpuštěnou čokoládu. Jakmile poleva ztuhne, rozkrájejte korpus na stejně silné řezy. Nůž si při krájení namáčejte do horké vody.

Zdroj: Lidl

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Spektrumzdravi, kuchynelidlu