Rychlé lasagne ze starého toustového chleba

Láďa Hruška je kuchař, který dokáže vařit velmi jednoduše a levně. I vy si tak snadno můžete připravit falešné lasagne, k jejichž výrobě budete potřebovat pouze základní suroviny, které máte doma, a starší toastový chleba.

Co budeme potřebovat?

  • balení toustového chleba
  • smetana
  • šunka
  • plátkový sýr
  • cibule
  • česnek
  • rajský protlak
  • olej

Jak připravit chlebové lasagne?

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme česnek nakrájený na plátky, a nakonec i rajčatový protlak. Chvíli povaříme a přilijeme smetanu. Hotovou omáčku promícháme a odstavíme.

Dno zapékací mísy vysteleme toustovými chleby, polijeme omáčkou, přidáme ještě plátky šunky a sýra. A postup opakujeme, naskládáme chleby, přelijeme omáčkou, poklademe šunkou a sýrem. Tak pokračujeme, dokud nám zbývají suroviny. Poslední vrstvu ještě posypeme strouhaným sýrem. Dáme péct do trouby předehřáté na 220 °C na přibližně 15 minut.

Foto: Shutterstock

Kde se vzaly lasagne?

Mnoho z nás to nejspíš překvapí, ale prapředci lasagní nepocházejí z Itálie. Poprvé byly připraveny v Řecku a svůj název nedostaly po člověku ani místu, leč po typu fermentovaných nudlí zvaných laganon. S dnešními lasagnemi měly společné pouze vrstevní těstovin a omáčky. Ač původem z Řecka, svou slávu získaly až v Římě. A ve 14. století z nich Itálie vytvořila neodolatelný pokrm tak, jak ho známe dnes. Koncem 19. století se recept na lasagne dostal i do Ameriky a dnes je již rozšířen po celém světě.

Co jste o lasagních nevěděli?

  • Národní den lasagní připadá na 29. července. Američané mají v oblibě prakticky všemu přiřadit národní den, takže na stejné datum připadá ještě národní den kuřecích křídel a rtěnky.
  • Největší lasagne uvařili v Polsku. Vážily 4865 kg.
  • Lasagne mají i svou vlastní píseň.
  • Ač nejstarší dochovaný recept na lasagne pochází ze 13. století, nemohl obsahovat rajčata, protože ta tehdy Evropané ještě neznali.
  • Nejdražší lasagne si můžete objednat v Las Vegas. Zaplatíte 100 dolarů za porci.

Foto: Shutterstock, zdroj: receptyhrusky, italiangardensmtx, daysoftheyear