Skvělý chléb bez nutnosti hnětení. Zvládne ho úplně každý

Domácí chleba přichází do módy, o tom není pochyb. Jenže ne každá hospodyňka chce živit kvásek a strávit cenný čas hnětením těsta. Tomu rozumím. Dobrá zpráva je, že upéct chleba nikdy nebylo snadnější. Už v roce 2006 se newyorský pekař vlastnící pekárnu Sullivan Street Bakery, Jim Lahey, rozhodl s New York Times a potažmo celým světem, podělit o nejjednodušší a zároveň nejchutnější recept na chleba, který mimochodem dle jeho slov a zkušeností zvládne upéct i šestileté dítě.

Mouka, droždí, voda, sůl

Jeden by čekal, že na výrobu zázračného chleba budou potřeba zázračné suroviny, leč není tomu tak. Skutečně jediné, co budete potřebovat je následující.

  • hladká mouka
  • sušené droždí (instantní)
  • sůl
  • voda

Foto: Freepik

Výroba těsta

Do mísy nasypeme tři hrnky hladké mouky, čtvrt lžičky sušeného droždí, jednu a čtvrt lžičky soli. Nyní směs rukou pár vteřin promícháme, ať se suroviny pěkně promísí. Nakonec přilijeme jeden hrnek vody. Opět rukou mícháme, několikrát dokola, a jakmile vidíme, že suroviny jsou spojené, končíme, těsto v žádném případě nehněteme. Necháme aspoň 12 hodin kynout.

Pečení chleba

Až těsto vykyne, vyklopíme jej na pomoučněný vál, placku trochu poplácáme rukama a těsto přes sebe překládáme, až ho složíme do menšího, vyššího bochníku. (Pokud není postup jasný, podívejte se na video uvedené ve zdrojích pod článkem.) Bochník položíme na desku posypanou pšenicí, případně moukou, a ještě jej mírně posypeme svrchu. Nakonec „chleba“ vhodíme do hrnce předehřátého z trouby, zakryjeme poklicí a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 260 °C 30 minut. Pak poklici odkryjeme a pečeme dalších 15 až 20 minut. Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Nakonec krájíme a podáváme. Čerstvý chléb nejlépe chutná s domácím máslem, domácí pomazánkou nebo třeba jen se solí.

Zdroj: YouTube

Foto: Freepik, zdroj: YouTube, SullivanStreetBakery