Štafetky jsou velká pochoutka z dob socíku. Dnes je zvládne i úplný začátečník

Štafetky jsou pochoutka z režimu minulého, na kterou mnoho pamětníků nedá dopustit. Jak si pravé nefalšované štafetky připravit doma? Recept sice není úplně nejjednodušší, ale s naším detailním návodem to zvládne i pekař amatér. Jdeme na to.

Korpus „bezé“

  • 120 g cukru krupice
  • 140 g bílků
  • 2 g soli
  • 40 g hladké mouky
  • 60 g mletých oříšků (lískové, vlašské, pekanové nebo klidně arašídy)
  • citronová kůra
  • moučkový cukr na posypání

Do mísy nalijeme bílky, přisypeme sůl a zhruba půlku cukru, dáme šlehat do kuchyňského robotu. Postupně přisypáváme zbytek cukru a přidáme také nastrouhanou citronovou kůru. Ušleháme tak akorát, na tzv. měkkou špičku. Do mísy s vyšlehanými bílky prosejeme mouku a oříšky, abychom neměli hrudky. Vše pečlivě promícháme stěrkou. Na silikon nebo pečící papír rozetřeme. Plát nakonec posypeme moučkovým cukrem a dáme péct přibližně na 7 minut do trouby rozehřáté na 220 °C. A vrhneme se na krém.

Krém

  • 340 ml mléka
  • 7 g mleté kávy
  • 75 g cukru
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 30 g vanilkového pudingu
  • 100 g másla
  • rum

Dvě třetiny mléka nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. V misce rozmícháme žloutky se zbylým mlékem, vanilkovým pudingem, solí a cukrem. Jakmile mléko na plotně pomalu začíná vařit, vlijeme do něj žloutkovou směs z mísy a za stálého míchání společně povaříme. Uvařený krém přelijeme na mělký talíř, potřeme jej zlehka kouskem másla, překryjeme potravinářskou folií a dáme do lednice vychladit.

Vychlazený puding vyklopíme do mísy. Necháme robotem rozšlehat, přidáme máslo, rum a najemno namletou kávu a spustíme robota znovu. Jakmile je krém hotov, jdeme pracovat s upečeným plátem.

Foto: Shutterstock

Štafetky – velké finále

Plát rozkrojíme po delší straně na půl. Vedle si rozložíme alobal, lehce pocukrujeme moučkovým cukrem, přeneseme na něj jeden plát, ten namažeme krémem. Po delší straně zarolujeme, pomůžeme si i alobalem, nakonec po krajích zabalíme jako bonbon, tím se nám roláda krásně utáhne. Vložíme na chvíli do mrazáku a rozpustíme si čokoládu.

Roládu nakrájíme na menší trubičky (štafetky), které vezmeme do ruky a namočíme jeden i druhý konec do čokolády a pokládáme uschnout na pečicí papír.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Apetitonline, Toprecepty