Sušenky Lucie byly za socialismu velmi oblíbené. Zkuste si je udělat i dnes

Máte pocit nostalgie při pomyšlení na dobroty, které jste v dobách minulých milovali, ale dnes je už v obchodech sotva seženete? Ať už se vám stýská po sušenkách Vlnky, Metro nebo Lucie, máme pro vás dobrou zprávu. Právě sušenky Lucie si můžete snadno upéct doma díky našemu jednoduchému receptu.

Vzpomínka na sušenky Lucie

Sušenky Lucie byly oblíbeným pamlskem k nedělní kávě, kterým šlo uctít každou návštěvu nebo zahnat chuť na sladké. Díky svému tvaru a marmeládovému středu byly tyto sušenky nejen lahodou, ale také ozdobou každého stolu. Na pultech obchodů je už dnes těžko seženete, ale můžete se ji připravit i doma. Sušenky Lucie mají specifický tvar, kterého lze docílit stříkáním těsta ze zdobícího sáčku.

Pokud ho nevlastníte, nezoufejte! Stejně kvalitního tvaru můžete docílit i důmyslnými otvory v PET lahvi, kdy do víčka lahve vyříznete otvor podle požadovaného tvaru sušenek. Lahev naplníte těstem, které pak budete skrz otvor ve víčku vytlačovat ven.

Ingredience na přípravu těsta

Příprava těsta je jednoduchá. Je to varianta na linecké křehké pečivo. Smíchejte půl kila másla pokojové teploty se 160 gramy moučkového cukru, přidejte dvě vejce a vytvořte pěnu. Do těsta poté přimíchejte hladkou mouku, dva vanilkové pudinky, nastrouhanou citronovou kůru a těsto důkladně zpracujte.

Foto: Shutterstock

Jak na výrobu tvarů

Těsto přendejte do plnícího sáčku s ozdobnou násadkou, nebo do PET lahve se speciálně proříznutým víčkem, a vytlačujte požadované tvary na plech vyložený pečícím papírem. Doprostředka vytvarované sušenky dejte malý kopeček oblíbené marmelády a vložte do trouby. Pečte na 180 °C asi 8 minut. Jakmile jsou sušenky upečené, vyndejte plech z trouby a nechte je na něm vychladnout. Po vychladnutí si uvařte hrnek kávy, nebo kakaa, přendejte sušenky na tácek a vraťte se ve vzpomínkách do vašich mladých let. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock