Toustový chléb ve velkém testu. Hodnotila se plíseň i chuť 30 výrobků

Toustový chléb patří mezi oblíbené trvanlivé pečivo, které můžete připravit na několik způsobů. Nejznámější je zapečený sendvič, topinka nebo francouzský toust. Výživově je toustový chléb vydatnější než klasická Šumava, má větší obsah tuků i sacharidů. Velký test časopis dTest zjišťoval, jaké toustové chleby jsou kvalitní, a kterým byste se měli raději vyhnout.

Pozor na plesnivění chleba

Toustový chléb se vyrábí především z pšeničné mouky, není tak hutný jako klasický chléb a je rozřezaný na plátky ve tvaru čtverce. V nabídce najdete chleby světlé, máslové a cereální. Balený chléb má ale tendenci plesnivět. Pečivo je vlhké, plné živin a v sáčku může vzniknout mikroklima vhodné k rozvoji plísní. Z toho důvodu ho někteří výrobci ošetřují alkoholem, který pečivo chrání před plesnivěním. Přidávání alkoholu je ale většinou běžná praxe zahraničních výrobců toustového chleba. Chleba s přídavkem etanolu není vhodný pro děti ani při konzumaci tepelně neupraveného chleba. Pokud toustový chléb použijete na přípravu toustů nebo topinek, alkohol v něm obsažený by neměl být problém. Dobrou zprávou každopádně je, že v žádném z testovaných chlebů se přítomnost plísně nepotvrdila.  

Foto: Shutterstock

Chleby nemastné a neslané

V testu se hodnotil i vzhled, chuť nebo vady chlebů. Specifikum toustového chleba je měkkná, vláčná střídka s jemnými póry a čtvercový tvar. Vůně i chuť by měla být jemná. Nejlépe hodnocené byly cereální chleby. Nejhůře si naopak vedl světlý Ölz Toast White a Penam Světlý toust.

Jak si vybrat toustový chléb

Nevíte, jaký druh toustového chleba si vybrat ze široké nabídky? Rozhodovat se můžete podle jejich názvů. Máslový chléb určuje, že do těsta nebyl přidán jiný tuk než máslo. Pozor ale na slovní spojení „s máslem“, které říká, že se do těsta může přidat k máslu i jakýkoliv tuk. Celozrnný chléb je ten, který obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky. Používání slov jako „cereální“ a „tmavý“ vyhláška přímo neurčuje. Použitá mouka a obsah semen nebo vlákniny je tak na jednotlivých výrobcích. Sledujte proto vždy etikety, které vám poví víc.

Foto: Shutterstock, zdroj: FerPotravina , dTest