Dokonale křupavé bramboráky nejsou žádná velká věda. Ale pár věcí musíte dodržet

Chutnými bramboráčky se zavděčíme snad každému. Jsou voňavé a křupavé a dají se jíst nejen samotné, ale i jako příloha. Vedle toho je můžeme vylepšit dalšími ingrediencemi jako je například cuketa, zelí nebo uzené maso. Stejně jako u ostatních pokrmů i příprava bramboráků má svoje pravidla.

Ideální jsou starší brambory

Základní ingrediencí jsou samozřejmě brambory, které když vybereme správně, máme napůl vyhráno. Pro přípravu bramboráků jsou vhodné brambory starší. Nové brambory jsou ještě plné vody, což by nám při přípravě těsta dělalo neplechu. Co se týče strouhání, pokud brambory nastrouháme najemno, budou hotové bramboráčky spíše připomínat klasickou bramborovou placku. Hrubší nastrouhání zase zajistí křupavé roztřepené okraje. Abychom zabránili ztmavnutí již nastrouhaných brambor, je doporučeno je přelít horkým mlékem, popřípadě je lehce posypat moukou. Stejně tak je lze pokapat citronovou šťávou, která hotovému pokrmu dodá zajímavou chuť.

Základní recept, který zvládne každý

Ingredience:

  • 800 g brambor (ideálně moučných)
  • 200 g hladké mouky
  • 4 lžíce mléka
  • 1 kus vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička drhnuté majoránky
  • olej
  • sůl
  • pepř
Foto: Freepik

Jak na to

Nejprve omyjeme, oloupeme a nastrouháme brambory. Objeví-li se nám v nich přebytečná voda, tak ji přecedíme nebo vymačkáme. Ohřejeme si mléko a přilijeme jej k nastrouhaným bramborám. Poté prolisujeme česnek a společně s vejcem a moukou ho přidáme do směsi brambor s mlékem. Vše důkladně promícháme, aby nám vzniklo těsto. Hotové těsto osolíme, opepříme, přidáme do něj majoránku a vše promícháme ještě jednou. V případě, že je výsledná hmota příliš řídká, zahustíme ji moukou. Je-li naopak příliš hustá, naředíme ji mlékem. Na pánvi si rozehřejeme olej a těsto na ni klademe lžící. Spodní stranou lžíce vytvarujeme jednotlivé placičky. Opečeme je zprudka z obou stran tak, dokud nechytí zlatavou barvu. Pokud máme menší pánev, opékáme bramboráčky raději po jednom, aby se nám neslepily k sobě.

Bramboráčky z trouby

Bramboráčky se samozřejmě dají připravovat i v troubě. Stačí si vytvořit placičky na plechu s pečicím papírem a dát péci do trouby vyhřáté na 180 °C. Zde musíme počítat s tím, že každá strana bude na propečení potřebovat 15 až 20 minut.

Foto: Freepik, zdroj: TasteofHome, allrecipes