Udělejte si zabijačkovou tlačenku dle sto let starého postupu

Pokud jste fanda domácí zabijačky nebo alespoň domácí tlačenky, rozhodně vás potěší stoletý zaručený recept, díky kterému si právě na domácí tlačence neuvěřitelně pochutnáte a jinou už chtít nebudete. Pokud ve vašem okolí nikdo zabijačku nepořádá, nezoufejte. Tlačenku si můžete připravit i z pohodlí domova, stačí si k tomu u řezníka zakoupit kvalitní ingredience na její přípravu.

Nad domácí tlačenku nic nemá

Jistě se shodneme na tom, že doma vyrobené potraviny chutnají mnohem lépe, než ty kupované. Zvlášť pokud je připravujete podle tradičních receptů z doby, kdy lidé z mála dokázali vykouzlit hostinu jako pro krále. Nemusíte se tedy bát, pokud se v kuchyni neumíte dvakrát otáčet, s následujícím receptem zvládnete domácí tlačenku jedna báseň. Stačí si nachystat opravdu veliký hrnec a mít chuť pustit se do práce.

Ingredience na přípravu tlačenky

Pro přípravu tlačenky dle 100 let starého receptu si od řezníka nachystejte 1,5 kg vepřového bůčku, 1 vepřové koleno, 2 kg plecka, 1,5 kg vepřového laloku,  0,5 kg vepřové kůže a 300 g jater. Ze zeleniny budete potřebovat 3 mrkve, 2 cibule, 2 řapíky řapíkatého celeru, 0,5 bulvy celeru a 10 stroužků česneku. Pokrm můžete dochutit kořením dle své chuti, ale tradiční recept uvádí, že máte přidat 30 g soli, 10 g kuličkového pepře, 3 g nového koření, 2 špetky muškátového oříšku a 2 sáčky sušené majoránky.

Foto: Shutterstock

Příprava tlačenky

Do velkého hrnce vložte všechnu zeleninu mimo česnek. Přidejte sůl a pepř a zalijte dostatečným množstvím vody. Než se vám voda se zeleninou začne vařit, pokrájejte si maso na malé kousky, vepřové koleno nařízněte na několika místech a vložte veškeré maso (kromě jater) do vařící vody se zeleninou. V uzavřeném hrnci vařte přibližně 2 hodiny.

Jakmile se maso uvaří, vyndejte ho, ale vodu nevylévejte, ještě ji budete potřebovat. Namelte uvařené vepřové kůže a zalijte je vývarem a znovu vařte. Osolte, přidejte mleté nové koření a muškátový oříšek. Z vepřového kolena oberte maso a nakrájejte ho na malé kousky, přidejte ostatní maso, namletá játra, prolisovaný česnek a majoránku. Tuto směs vmíchejte do vývaru s vepřovými kůžemi. Jakmile se vše spojí, připravte si na plnění speciální plastové sáčky a naplňte je připravenou směsí. Dobře uzavřete, aby tlačenka nevytekla a vařte ve vroucí vodě 1,5 hodiny. Po uvaření nechte tlačenku vychladnout, vložte přes noc do lednice a můžete se pustit do konzumace.

Foto: Shutterstock, zdroj: jidlo, zabijacky