Babská rada pro posílení imunity. Cibule v ponožkách je hotový zázrak

Prababičky měly různé recepty na to, jak se zbavit nebo předejít různým druhům neduhů. Některé se nám mohou dnes zdát zvláštní nebo poněkud žertovné. Jedním z takových je například čerstvá cibule v ponožkách. A jaký má být cíl? Cibule v ponožkách má za úkol z nás přes noc vytáhnout viry způsobující chřipku a nachlazení. Co je na tom pravdy a s čím vším nám čerstvá cibule může pomoci? To se dozvíte v řádcích níže.

Cibulí proti moru

Jednoduchý trik, který údajně uzdravuje z nachlazení spočíval v nakrájených kolečkách žluté nebo červené cibule, které se posléze vložily do ponožek. Ponožky s cibulí uvnitř si pak stačilo na noc natáhnout a v klidu spát.

Tento zvyk pochází už ze 16. století, kdy se věřilo, že umístění kousků cibule po obydlí je účinná ochrana proti dýmějovému moru. Tehdy se totiž věřilo, že nemoci jsou způsobeny zkaženým vzduchem.

Vkládání cibule do ponožek může být také odkazem čínské medicíny, která se soustředí na reflexní body na chodidlech. Tyto body jsou dle tohoto učení propojeny s vnitřními orgány a jejich stimulace má na určité orgány vliv.

Jak je to doopravdy s cibulí v ponožkách

Popravdě nebylo nijak prokázáno, že by samotná cibule dokázala „vytáhnout“ viry při kontaktu z pokožkou. Pravdou však je, že látky v cibuli obsažené fungují antibakteriálně. Cibule v ponožkách vám tedy možná na sto procent nepomůže, ale za to vám ani nijak neublíží.

Foto: Shutterstock

Cibuli jezte syrovou

Chcete-li prokazatelně udělat něco dobrého pro své zdraví, syrová cibule vám udělá lepší službu, když ji budete konzumovat. Obsahuje totiž široké spektrum prospěšných látek. Cibule je příklad bohatá na flavonoidy, které přispívají ke snížení rizika vzniku rakoviny a fungují protizánětlivě. Rovněž obsahuje spoustu vitamínu C, který je důležitý pro funkci imunitního systému. Pravidelná konzumace cibule dopomáhá i k prevenci vzniku srdečních chorob.

Syrová cibule by díky svým benefitům neměla chybět v žádném jídelníčku stejně jako ostatní zelenina a ovoce.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthline, timesofindia