Uvařte vajíčko natvrdo bez prasknutí. Úspěch spočívá v přidání důležité ingredience a dodržení správného postupu

Vaření vajíček se na teoretické rovině zdá tou nejsnadnější aktivitou na světě. Když se ale pustíte do praxe, nestačíte se divit. Tolik popraskaných vajíček! Známe ale trik, se kterým se vám to již nestane.

Frajeřina, která se musí umět

Na první pohled se nám zdá, že se vajíčka vždy podaří správně uvařit. Vždy si myslíme, že skořápky nepopraskají. Poté se ale vajíčka ocitnou v horké vodě a náhle prasknou. Nebo je vkládáme do vody příliš prudce a opět dojde k jejich poškození. To snad ne! Vajíčka puknou a částečně vytečou do vody. Pokud jste se těšili na dokonalou podobu vajíček, budete zklamaní. Na kulinářskou medaili to dnes nebude.

Příště se to ale už nestane.

Ven z lednice!

Ještě, než se pustíte do vaření vajíček, nechejte si je chvíli venku z lednice. Pokojová teplota je pro ně ideální. Studená vejce praskají mnohem častěji. Je to dáno tím,  že se během vaření ve skořápce tvoří malé množství plynu, které expandují. Proces tvorby plynů se ale díky pokojové teplotě zpomalí.

Jestli jste nestihli vejce vytáhnout včas, alespoň je namočte do velmi teplé vody na několik minut, tím se také ohřejí.

Foto: Shutterstock

Pravidlo našich babiček

Naše babičky nikdy nepoužívaly k vaření čerstvá vejce. Máte doma pár slepiček? V tom případě si vejce důkladně třiďte a na vaření používejte až ta, která jsou „stará“ dva dny a více. Nestane se vám, že by se blána přilepila ke skořápce nebo k bílku.

Špendlík, na scénu

Nyní je na řadě jeden fígl šéfkuchařů. Prostě a jednoduše vezměte do ruky připínáček nebo jehlu a propíchněte vajíčko. Nestane se tak, že by unikající plyny měly vliv na podobu vajíčka. Nepraskne.

Troška octa

Do vody, ve které se chystáte vejce vařit, vložte alespoň jednu lžíci octa. Právě tak předejdete praskání vajíček. S octem se to ale samozřejmě nesmí přehánět, aby negativně neovlivnil chuť vajíčka.

Zkuste tyto tipy a vajíčka vám nebudou během vaření praskat. Úspěšnost při varu bude stoprocentní a pokrm dokonalý.

Foto: Shutterstock, zdroj: Wikihow