Vajíčková pomazánka se dělá v každé domácnosti jinak. Zkuste ty nejlepší varianty

Děláte často vajíčkovou pomazánku a rádi byste její recept trochu obměnili? Každý ji připravuje jinak a nikdy není na škodu nechat se inspirovat. Receptů na vajíčkovou pomazánku je spousta a tyto jsou ty nejlepší!

Vajíčková pomazánka je velmi vděčná. Dá se snídat, svačit i večeřet a pokaždé ji můžete udělat trochu jinak. Můžete ji namazat na chleba, rohlík, bagetu, přidat do sendvičů, servírovat na opečené tousty. Hodí se také jako rychlé pohoštění pro návštěvu. Už jste zkusili její asijskou variantu nebo exotickou s avokádem?

Naše klasika

Klasická vajíčková pomazánka se připravuje z pár ingrediencí. Uvařené vejce nasekáme na jemno, smícháme s majonézou, pomazánkovým máslem, tvarohem, jogurtem, nebo žervé. Přidáme sůl, někdo dává pažitku, jiný dochutí hořčicí. Často se přidává i strouhaný sýr, niva nebo tavený sýr.

Vajíčková pomazánka může mít však spoustu jiných chutí. Tyto varianty patří mezi ty nejpovedenější.

Jarní bylinková

Do své klasické vajíčkové pomazánky můžete přidat nasekané čerstvé bylinky. Oregano, bazalka, pažitka, řeřicha nebo medvědí česnek vaši pomazánku osvěží a dodá jí lehký jarní nádech.

Asijská

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, vůni koriandru a lehce ostrou chuť, vyzkoušejte variantu na asijský způsob. Přidejte do své vajíčkové pomazánky nasekané papričky jalapeňo a čerstvý korinadr. 

Italská

Italskou vajíčkovou pomazánku zase získáte, když do ní přidáte nasekaná sušená rajčata, sušené oregano nebo bazalku. Nebojte se ani slaných ančoviček. Pokud se pro ně rozhodnete, základ pomazánky už nesolte. O slanou chuť se vám postarají právě tyto v Itálii oblíbené rybičky. 

Foto: Shutterstock

Exotická

V poslední době si avokádo získává své stálé místo v mnoha českých kuchyních. A skvěle se hodí i do vajíčkové pomazánky. Díky tomu, že je hodně mazlavé a tučné, můžete ubrat majonézu. Získáte tak zdravější verzi vajíčkové pomazánky, do které ještě skvěle pasují najemno nakrájená jablka.   

Indická

Indická varianta se stává stále oblíbenější. Základem k dochucení klasické vajíčkové pomazánky na indický způsob je kari koření dle chuti, římský kmín, mletý koriandr a nasekané kešu oříšky. Pro ostřejší chuť můžete přidat čili nebo koření garam masala. Důležité je, aby pomazánka obsahovala i sladkou část. Proto do ní přidejte mango, nebo mangové čatní. Pokud nemáte, vyzkoušejte ananas. Posypejte čerstvým koriandrem a chuť vaší vajíčkové pomazánky bude delikátní. 

Osvěžující vitamínová

Máte-li potřebu doplnit do těla nějaké vitamíny navíc, můžete si připravit lahodnou vajíčkovou pomazánku se zeleninou. Tady můžete vybírat zeleninu podle svého gusta. Skvěle se do ní hodí ředkvičky nebo rajčata. Někdo přidává nastrouhanou mrkev a celer. Vaše pomazánka bude nejen lahodná a svěží, ale také plná zdraví prospěšných látek.

Foto: Shutterstock, zdroj: grocerybudget101, onelovelylife