Viníci, kteří stojí za nadbytkem cholesterolu v těle. Může nenápadně ucpat cévy a zastavit srdce

Cholesterol je látka, která nám pomáhá zpracovávat tuky. Potřebujeme ji k tvorbě hormonů  i vitamínu D. Tvoří přirozenou součást buněk těla, plní řadu významných funkcí, je základem všech buněčných membrán, zastoupen v nervovém systému, mozku, myelinových obalech nervů, játrech i ledvinách. Nesmí ho však být moc.

Cholesterol souvisí se stresem

Vysoká tvorba hormonů v nadledvinkách zase souvisí se stresem. Ten zvyšuje zvýšenou hladinu cholesterolu. Čím tělo vyprodukuje více stresových hormonů, tím více musí vyprodukovat cholesterolu. Lidé, kteří se léčí antidepresivy, mají často vysokou hladinu cholesterolu, i když jsou štíhlí a užívají léky na snížení její hladiny. Dlouhodobý chronický stres má zásadní vliv na fungování štítné žlázy. Její dysfunkce, nebo autoimunitní zánět, může vyvolat vyšší hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol a cukr

Cholesterol souvisí s tvorbou žluči a slouží k syntéze vitamínu D. Vnějším zdrojem cholesterolu je potrava, což tvoří 20 až 40 % celkového cholesterolu. Nejvíce je ho v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích. Vnitřní zdroj cholesterolu představuje z 60 až 80 % produkce vlastního, endogenního cholesterolu, která probíhá v játrech, střevech a nadledvinkách. Eliminace cholesterolu probíhá v játrech. Je využit k syntéze žlučových kyselin nebo vyloučen do žluče.

Pozor na jednoduché cukry

Čím více cholesterolu sníte, tím méně si ho tělo vyrobí. Nemusíte se bát kvalitních tuků v mase, másle, vejcích i mléčných výrobcích, které jíte v rozumném množství bát. Strašákem jsou jednoduché cukry, které způsobují prudký vzestup inzulinu. Tento hormon totiž zvýší činnost enzymů, které pomáhají játrům vyrábět cholesterol.

Průmyslově vyráběné výrobky, sladkosti a alkohol

Průmyslově vyráběné výrobky s vysokým obsahem cukru a alkohol zvyšují hladinu cholesterolu. Vyvarujte se i sladkostem, sladkým koláčům, přislazovaným jogurtům, průmyslově vyráběným müsli i sladkým nápojům. I nadměrný příjem sladkého ovoce v kombinaci s dalšími sladkostmi je velmi rizikový. Škodí i dlouhodobé užívání různých druhů léků včetně antikoncepce.

Foto: Freepik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *