Vláčná kefírová buchta ke kávě. Nic složitého a honosného, ale chutná skvěle

Vláčné mokré buchty jsou nejlepší. Rozplývají se na jazyku a nedrhnou člověku v krku. My se s vámi o recept na jednu takovou pochoutku rádi podělíme. Půjde o kefírovou buchtu s kakaem. Zachutná vám, návštěvě i dětem.

Co si nachystáme?

  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 ml řepkového oleje
  • 380 ml kefíru
  • 135 g hrubé mouky
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na poprášení

Kefírová buchta s kakaem

Kruhovou formu na koláč o průměru 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pak si vezmeme čistou mísu, rozklepneme do ní dvě vejce a přidáme třtinový cukr. Metličkou prošleháme a přilijeme řepkový olej. Znovu prošleháme, přilijeme kefír, a nakonec ještě jednou pořádně promícháme.

Do druhé mísy nasypeme hrubou a hladkou špaldovou mouku, kakao, jedlou sodu,sůl a promícháme. Tuto sypkou směs pak prosejeme přes síto do první mísy. Celé těsto důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 30- 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Foto: Shutterstock

Něco málo o kefíru

Kefír je fermentovaný nápoj s pozitivními účinky na naše zdraví. Vyrábí se přidáním kefírových zrn (tibetská houba obsahující prospěšné bakterie a kvasinkové kultury) do mléka. Živé mikroorganismy z kefírových zrn se živí cukrem přirozeně se vyskytujícím v mléce, množí se, kvasí, a tak vzniká kefír.

Kefír obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako hořčík, vápník, draslík nebo selen. Kefír neskutečně podporuje imunitu, trávení a zdraví kostí. Pokud získáte kefírová zrna, můžete si ho klidně vyrobit doma.

Foto: Shutterstock, zdroj: apetitonline.cz, haier-europe.com