Vynecháváte přílohy kvůli hubnutí? Tak to je velká chyba, rozhodně si tak nepomáháte

Pokud se chystáte zhubnout pár kil, nabízí se jednoduchý způsob, jak toho v krátké době dosáhnout. Vynechat přílohy. Možná máte pocit, že sacharidy do redukčního jídelníčku nepatří, ale opak je pravdou. Jejich radikální vynechání hubnutí naopak zpomaluje. Přílohy proto nevynechávejte, ale dopřávejte si je ve správné míře.

Co do redukčního jídelníčku nepatří

Raději než přílohy ze svého jídelníčku vyřaďte jednoduché sacharidy, jejichž přijímání je zcela zbytečné. Omezte pití sladkých limonád, jezení čokolády a jiných sladkostí. Nedopřávejte si k snídani koblihy, ale raději chléb s pomazánkou. Rychlé sacharidy vás sice na moment uspokojí, ale brzy na vás přijde vlčí hlad. Pokud ho neuspokojíte, tak můžete pociťovat silnou podrážděnost. Hlídejte si proto glykemický index potravin. Potraviny z nízkým glykemickým indexem vás zasytí na delší dobu a nenastává po nich prudký nárůst a následný velký pokles hladiny cukru v krvi.

Hubněte bez jojo efektu

Chcete shodit několik kil a váhu si následně udržet? Předpokládám, že ano. V tom případě by váš redukční jídelníček neměl být moc radikální. U takového totiž dlouhodobě nevydržíte a návrat k běžné stravě by vám mohl způsobit nezdravý jojo efekt, kdy byste získali svá kila zpátky, a k tomu možná i nějaká navíc. Raději si sestavte dlouhodobě udržitelný jídelníček, ve kterém budou zastoupeny všechny potraviny, které budete konzumovat s mírou.

Foto: Shutterstock

Kolik sacharidů denně sníst

Přílohy jsou zdrojem komplexních sacharidů, které jsou vašemu tělu mnohem prospěšnější než rychlé cukry ze sladkostí. Polovinu vašeho denního příjmu by měly tvořit sacharidy, které byste měli z větší části přijímat ve formě celozrnných obilovin, brambor, luštěnin, ovoce a zeleniny. Sto gramů sacharidů obsahuje například půl kila brambor, 180 gramů celozrnného pečiva a stejné množství ovesných vloček nebo 130 gramů rýže. Pokud bude váš jídelníček plný živin a vyvážený, na vaší postavě se to brzy odrazí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Collegenutritionist, Foodandhealth