Vynikající letní nepečený dort Charlotte. Naučte se ho přímo od Francouzů

Jak je známo Francouzi jsou mistři dezertů. Jedním z nejlepších je dort Charlotte Russe. Původně z Francie, dnes známý po celém světě včetně střední a východní Evropy. Ikonický moučník původně připravili ve Francii kolem roku 1800. Komu byla pochoutka určena se neví, ač spekulace jsou mnohé, pravděpodobně ovšem někomu s ruskými kořeny na počest některé z panovnic jménem Charlotta.  

Ingredience:

  • 1 hrnek cukru
  • 3 hrnky vody
  • 1 a ½ balíčku želatiny
  • 2/3 hrnku plnotučného mléka
  • ½ lžičky vanilkového prášku
  • ¾ hrnku smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 2/3 hrnky cukru moučka
  • cukrářské piškoty
  • ½ hrnku jahod, malin nebo jiných bobulí

Sirup na namáčení piškot

V menším hrnci smícháme cukr a 1 hrnek vody. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se cukr rozpustí, odstavíme kastrol z plotny. Právě jsme připravili sirup, do kterého budeme později namáčet cukrářské piškoty.

Příprava bavorského krému

V malé misce smícháme želatinu s dvěma lžícemi studené vody, několikrát promícháme a necháme rozpustit. V mixéru vyšleháme hustou smetanu, kterou pak hned schováme do lednice. Potom ve velké míse smícháme vaječné žloutky s cukrem moučka a vyšleháme do kompaktní, tuhé pěny.

Pustíme se opět do vaření. Pomůže nám vodní lázeň. Ve středním hrnci zahříváme dva hrnky vody, jakmile voda vře, snížíme plamen. Mezitím si do malého kastrůlku smícháme mléko a vanilku. Směs přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku a necháme asi 10 minut vychladnout.  Vanilkové mléko přišleháme ke žloutkům s cukrem a mísu s celou směsí vložíme do kastrolu s teplou vodou (do vodní lázně). Za stálého míchání dřevěnou vařečkou vyčkáváme, dokud směs nepřipomíná puding. Konzistence by měla být zahuštěná, ale stále trochu tekutá. Do směsi přimícháme želatinu a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ještě vmícháme šlehačku z lednice.

Zdroj: YouTube

Jde se na dort

Zatímco „puding“ chladne, vyložíme dno dortové formy pečicím papírem. Nyní přicházejí na řadu cukrářské piškoty. Každou z nich krátce ponoříme do vychladlého sirupu (svařeného cukru s vodou) a vykládáme jimi boky formy. Pokud piškoty nestojí, můžeme je trochu seříznout.

Do středu sušenek nalijeme tzv. bavorský krém. Dort dáme do ledničky a necháme přes noc (nebo minimálně 4 hodiny) chladit. Příští den dezert poklademe ovocem, odstraníme formu a převážeme ozdobnou stužkou.

Foto: Shutterstock, zdroj: thespruceeats, southernliving