Zachraňte pokažené kynuté těsto. Mistr pekař se opravdu vytáhl

Příprava kynutého těsta není na první pohled složitá. I přesto, že máte za sebou desítky příprav kynutého těsta, ať už na buchty, mazance nebo knedlíky, může se vám stát, že se vám těsto pokazí a nenakyne tak, jak byste si představovali. Pokud se tak opravdu stane, můžete to ještě zachránit. Uznávaný kuchař Josef Maršálek vám poradí nejen způsob, jakým těsto zachránit, ale i zaručený postup, díky kterému se vám kynuté těsto povede pokaždé.

Jak na správné kynutí těsta

Kynuté těsto se nemusí vždy podařit, i když následujete ten stejný postup. Častou chybou při kynutí těsta je, že těsto nezakryjete. Výsledkem je oschlé těsto, které moc nenakynulo. Proto při každém kynutí vytvarujte z těsta bochánek, dejte ho do mísy, poprašte moukou a překryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Možností je také těsto postříkat vodou skrz rozprašovač a mísu potáhnout potravinářskou fólií. Dobře vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem a pokud do něj zaboříte prst, tak se po chvíli těsto vrátí do svého původního tvaru. Pokud chcete mít těsto opravdu vláčné a nadýchané, zpracovávejte ho několikrát. To znamená, že po nakynutí ho narušíte a poté opět necháte nakynout. Toto můžete opakovat klidně třikrát.

Když těsto nenakyne podle představ

Pokud těsto nestačí nakynout nebo naopak překyne, můžete ho ještě zachránit. To, že těsto není optimálně nakynuté, poznáte tak, že do něj zabodnete prst. Pokud se těsto nevrátí do původního tvaru, máte zaděláno na problém. Naštěstí takové těsto nemusíte vyhazovat. Stačí, když ho poprášíte moukou, znovu uhnětete a zpracujete v bochánek, který přikryjete a necháte opětovně nakynout. Pokud i přes tuto vaší další snahu těsto správně nenakyne, už to nezachráníte. Raději začněte od znova a pro jistotu použijte jiné droždí.

Zdroj: YouTube

Pozor na správné použití mouky

Na kynuté těsto je potřeba použít i k tomu určenou mouku, která dobře kyne. Na kynuté těsto je nejlepší světlá hladká pšeničná mouka nebo mouka přímo určená na křehké a kynuté těsto. Pokud použijete chlebovou nebo celozrnnou mouku, kynutí se vám pravděpodobně nepovede a výsledný pokrm také nebude podle představ. Při přípravě kynutého těsto proto raději neexperimentujte a vsaďte na jistotu. V tomto případě se vám stoprocentně vyplatí.

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, CeskyRozhlas