Chleba z pánve je tak vynikající, že si ho budete dělat každý den

Kdo by nemiloval vůni a chuť čerstvě upečeného chleba. A pokud je chléb navíc domácí, provoní vám i celou kuchyň. Pohostěte rodinu čerstvým pečivem a připravte jim lavaš, nekynutý arménský chléb, který budete mít hotový za pár minut. Navíc na něj nepotřebujete žádné extra ingredience. Vše potřebné najdete doma ve špajzce.

Arménský lavaš

Lavaš je chléb, který si snadno připravíte na pánvi ze základních ingrediencí. Není to klasický bochník, ale chlebová placka typická pro území Arménie, Turecka nebo Iráku. Dnes se tento chléb peče na pánvi, ale v některých zemích je stále udržovaná dřívější tradice pečení, kdy se tenké těsto přitisklo na horké stěny pece, která byla zapuštěná do země. Lavaš můžete jíst samostatně nebo do něj zabalit maso či zeleninu. Oblíbený je i způsob, kdy na lavaš naskládáte ingredience jako na pizzu a zapeče to ho. Čerstvě upečený lavaš vám při správném skladování vydrží i dva týdny. Můžete ho skladovat i v mrazáku a následně rozmrazit jako běžné pečivo.

Jak připravit těsto na lavaš

Na lavaš potřebujete jen základní ingredience, kterými jsou mouka, sůl, olej a voda. Těsto připravíte tak, že smícháte 350 gramů hladké mouky s jednou lžičkou soli, dvěma lžičkami rostlinného oleje a 200 mililitry horké vody. Těsto pořádně zpracujte rukama, dokud nebudou všechny suroviny konzistentní. Správně zpracované těsto by mělo být měkké, poddajné a elastické. Z těsta vytvořte bochánek, překryjte ho potravinovou fólií a nechte ho 20 minut odpočívat. Po uplynutí této doby těsto propracujte na pomoučeném vále a rozdělte ho na 12 stejně velkých částí. Z těchto částí vyválejte kuličky a následně tenkou placku ve velikosti vaší pánve.

Jak chléb správně upéct

Pokud budete péct chléb na pánvi s nepřilnavým povrchem, nemusíte na ni přidávat olej. Jestli však máte rádi chleba trochu mastnější, můžete pánev lehce potřít olejem. Každou tenkou placku opékejte na pánvi zhruba minutu z každé strany. Po upečení chléb potřete po obou stranách horkou vodou. Upečené chleby skládejte na sebe a nechte je půl hodiny odpočívat zakryté potravinářskou fólií. Tím si zajistíte, že budou placky příjemně vláčné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Epicurous