Fantastická gulášovka třikrát jinak. Nejdůležitější je přidat klíčovou surovinu ve správný čas

Gulášová polévka patří mezi stálice české kuchyně. V chladném počasí zahřeje a na dlouhou dobu zasytí. Pokud vaříte gulášovku podle tradičního rodinného receptu, zkuste někdy i změnu. Díky použití různých surovin vám nezevšední a také obohatíte vaše chuťové pohárky. Gulášovku si můžete uvařit s hlívou ústřičnou i s fazolemi.

Základní suroviny pro vaření gulášové polévky

Ač se recepty na poctivou gulášovku mnohdy liší, tak jejich základ je stejný. Spousta nakrájené cibule, kvalitní brambory, mletá paprika, rajský protlak a silný vývar. Vývar se používá většinou hovězí, ale pokud máte chuť na bezmasou polévku, můžete použít i kvalitní zeleninový vývar. Paprika se vždy sype na zesklovatělou cibuli a krátce se osmahne, aby nezhořkla.

Tradiční gulášovka

Tradiční gulášová polévka je ta masová s tučnými kousky hovězího masa, ideálně plecka. Polévka se vaří pomalu, díky čemuž nejen že hovězí maso krásně změkne, ale pokud vaříte maso zároveň s kostmi na vývar, tak se z nich uvolní kolagen, který je prospěšný pro zdraví vašich kloubů a svalů. Osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte maso nakrájené na malé kostky, zaprašte mletou paprikou, přidejte rajský protlak, zalijte vývarem a chvíli duste. Následně přidejte oloupané a nakrájené brambory, česnek, pepř, majoránku a sůl. Duste, dokud brambory nezměknou. Před podáváním posypte petrželkovou natí. Gulášovku můžete připravit i z vepřového masa nebo s uzeninou.

Foto: Shutterstock

Vegetariánská gulášovka

Pokud hostíte vegetariány nebo si sami chcete dát masový půst, můžete maso nahradit fazolemi. Osmahněte cibuli, přidejte rajský protlak, zaprašte papriku a zalijte vodou. Vložte oloupané a nakrájené brambory a mrkev, jemně mleté vločky, kmín a bobkový list. Jakmile zelenina změkne, nalijte do polévky červené fazole z konzervy a chvíli povařte. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.

Bezmasou gulášovku si můžete připravit i s hlívou ústřičnou. Tu stačí nakrájet na nudličky a smažit jí na cibulovém základu do úplného změknutí. Zbylý postup je stejný jako pro klasickou gulášovou polévku.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty, veganpickle, fromachefskitchen