Jak se rychle zbavit nepříjemného zápachu ze smažení? Existuje na to jednoduchý a účinný recept

Smažení zeleniny nebo masa je sice synonymem pro výrobu lahodného jídla, naše domácnost nám ale za tento druh přípravy pokrmu nepoděkuje. Zápach ze smažení zde totiž může zůstat i několik dnů. Co s tím?

Pomóóóc, zápach!

Nelibá vůně, která se v celém bytě rozhostí po smažení některého z pokrmů, není nikomu příjemná. Kéž by to šlo i bez tohoto nepříjemného zápachu.

Je jedno, zda jste chystali palačinky, smažili rybu, nebo třeba obalovaný květák. Záclony, závěsy a všechny bytové prostory vypovídají o tom, že tato příprava jídla vás sice bavila, ale zanechala svou pachovou stopu všude okolo. Naštěstí s tím lze něco udělat.

Příroda ochotně pomůže

Abyste se zbavili nepříjemného pachu ze smažení, můžete se spolehnout na zcela přírodní přípravky. S těmi bude snadné se zaměřit na eliminaci nepříjemného pachu. Jak na to?

1. Ocet, hřebíček i vanilka

Během doby, kdy smažíte rybu nebo další pokrmy, si dejte na vedlejší plotýnku vařit vodu s octem. Je přitom jedno, jaký ocet použijete. Může se jednat o bílý nebo jablečný ocet.

Nemáte doma ocet? Přidejte do vody hrstku hřebíčku, skořice nebo vanilky. Domovem se rozhostí příjemná vůně a dojde k eliminaci nepříjemného pachu ze smažení.

Foto: Shutterstock

2. Jablko, citron, petržel

Zkusit ale můžete i fintu s potravinami, které vložíte do oleje na smažení. Do oleje na smažení můžete vložit plátky jablka. Když se osmaží, použijte nové plátky.

Do oleje můžete před jeho rozehřátím přidat také šťávu z půlky citronu. To se hodí zejména pro smažení rybích pochoutek.

Do oleje také můžete přidat čerstvý svazek petržele. Ten bude ochotně neutralizovat nepříjemný zápach během smažení.

Povolejte aviváž

Po smažení pokrmů pořádně vyvětrejte. Poté se pusťte do účinného boje s pachy. Do kastrolu dejte vodu a přidejte několik kapek esenciálních olejů, které vám voní. Nebo si klidně do kastrůlku přidejte trochu aviváže. Vodu zahřejte a nechejte chvíli odpařovat. Byt bude opět vonět.

Zápach ze smažení vždy dobře vyvětrejte. Pomoci si ale můžete vcelku snadno. Stačí jen pár zásad.

Foto: Shutterstock, zdroje: Cookist, Food52