Na těchto místech byste nikdy neměli uchovávat olej. Většina lidí to neví a ohrožujete tím své zdraví

Kuchyňský olej je jednou z nejdůležitějších položek, které byste měli mít ve spíži, ale zároveň je to jedna z nejobtížněji skladovatelných potravin. ¨

Ve článku se dozvíte, co byste měli vědět o dlouhodobém skladování oleje, o jeho trvanlivosti a žluknutí.

Žluknutí oleje

Zkažení většiny potravin, znamená, že se v nich začaly množit nebezpečné bakterie a při otevření nás čeká nepříjemný zápach. 

Bakterie se obecně nemohou množit v kuchyňských olejích. Nicméně olej na vaření může žluknout. Žluknutí způsobuje, že oleje mají nepříjemnou chuť a vůni, ničí vitamíny a mohou se v nich dokonce vytvářet toxické sloučeniny.

Pokud chcete, aby olej na vaření vydržel dlouho, musíte ho uchovávat mimo dosah kyslíku, tepla a světla

Tyto podmínky skladování udrží kuchyňský olej nejdéle čerstvý:

Neotvírejte zbytečně láhev

Když otevřete láhev s olejem na vaření, kyslík reaguje s molekulami oleje a způsobuje jejich žluknutí. Obecně platí, že byste měli otevřené lahve s olejem na vaření spotřebovat do 6 měsíců. Spotřebujte tedy čerstvý olej do poslední kapky než otevřete nový.

Vyhněte se plastovým lahvím

Levné oleje na vaření se obvykle dodávají v plastových lahvích. Tyto lahve nejsou zcela vzduchotěsné. Časem se v plastu vytváří malé otvory, kterými proniká vzduch

Pokud olej skladujete dostatečně dlouho, může se dokonce stát, že vám ve spíži zůstane mastný nepořádek, protože olej vyteče ven.

Foto: Shutterstock

Chraňte olej před světlem

Působením světla se některé druhy olejů rychleji kazí. Světlo také způsobuje rychlejší rozklad antioxidantů a dalších zdravých složek oleje na vaření. 

Aby olej vydržel déle, uchovávejte ho na tmavém místě a mimo dosah oken. Dobré značky olejů balí své výrobky do tmavých lahví, aby vydržely déle čerstvé.

Chraňte olej před teplem

Teplo má na životnost oleje významný vliv, a proto myslete na to, abyste ho skladovali správně. Ideální teplota se pohybuje mezi 5 až 20 °C, proto v ideálním případě využijte třeba chladné domácí spíže. Pokud nemůžete nalézt perfektní podmínky, spotřebujte olej do 6 měsíců.

Foto: Shutterstock, zdroj: Brightland, Thekitchn