Některé potraviny nám sice chutnají, ale rozhodně nestojí za vysokou cenu, kterou za ně svým zdravím zaplatíme. Čemu se raději vyhnout?
Záněty v těle a následná onemocnění
To, co konzumujeme, má vliv na naše zdraví. Strava se dá použít jako lék, ale také bohužel i opačným směrem. Některé potraviny přímo podporují vznik a rozvoj zánětů v těle. A zánětem začínají i chronické nemoci. Jedná se o chronické záněty, které mají svůj vlastní název. Artritida, cukrovka, deprese a Alzheimerova choroba mají jedno společné – začínají zánětem v organismu.
Potraviny způsobující zánět
Tyto potraviny bychom měli z naší stravy vynechat, nebo je konzumovat pouze velmi střídmě. Jedná se zejména o následující:
Rafinované sacharidy
Cukry, které prošly průmyslovým zpracováním, nemají v našem těle co dělat. Stejným způsobem ale vznikají i rafinovaná zrna, která byla zbavena otrub, živin a vlákniny. Těstoviny, bílé pečivo a mouka s obsahem lepku by se v naší potravě měla vyskytovat co nejméně.
Červené maso, které prošlo průmyslovým zpracováním
Oblíbené uzenářské výrobky také přispívají ke vzniku zánětů v těle. Jedná se zejména o klobásky, salámy, ale také o hovězí nebo vepřové maso. Nepomáhá ani zvěřina či skopové.
![](https://www.ferty.cz/wp-content/uploads/2022/06/smazena-zelenina-panev.jpg)
Smažené pokrmy
Smažená zelenina již našemu organismu nepřináší nic příjemného. Řadí se do stejné sorty, jako předchozí potraviny způsobující zánět.
Margaríny
Omega-3 mastné kyseliny působí v našem těle protizánětlivě. Naproti tomu omega-6 mastné kyseliny zánětlivé procesy zhoršují. Olivový olej je tedy v pořádku, margaríny z oleje vyrobeného z řepky, sóji nebo kukuřice vám nic dobrého nepřinesou.
Co si tedy dát
Abychom se snažili aktivně zlepšit svou životosprávu, doporučuje se aktivně vyhledávat zejména lokální zeleninu a ovoce a snažit se jimi nahradit většinu pokrmů, které přes den konzumujeme. Samozřejmě je běžné, že si občas dáme něco jiného, ale převládat by měly zdravé potraviny.
Chronický zánět si nepřeje nikdo z nás. Pomůže správná strava.
Foto: Shutterstock, zdroje: Harvard Health Publishing, Healthline, Arthritis