Rychlé a vydatné večeře z vajec, které zasytí a nepřiberete

Freepik.com

Vejce jsou považována za jednu z nejkompexnějších potravin přírody. Jsou plné bílkovin a přitom neobsahují sacharidy a cukr. Ale pokud jde o jejich konzumaci, někteří lidé se obávají kalorií, které obsahuje žloutek, a případně se rozhodnou zpracovat pouze vaječné bílky. Naše doporučení? Rozhodně konzumujte celé vejce, abyste získali kompletní nutriční přínos pro vaše tělo.

Jak je to s konzumací vajíček

Vaječné žloutky kdysi měly špatné renomé z důvodu údajeného zvýšování cholesterolu, ale nedávný výzkum ukazuje, že cholesterol ve vejcích nezvýší cholesterol tak, jak jsme si původně mysleli. Navíc jsou žloutky bohaté na cholin, živinu bojující proti tukům, která také podporuje buněčnou aktivitu, funkci jater a transport živin v těle.

Hledáte skutečně rychlé a chutné večeře, které vás po náročném dni nevysílí ještě více?

Tyhle recepty jsou jednoduché na přípravu, levné, plné bílkovin, a skutečně velmi chutné, aniž by byly na úkor vaší předprázdninové diety.

Nechte se překvapit, který pokrm vám zachutná nejvíce.

Míchaná vejce s lososem

Mnozí z nás připravují míchaná vejce pořád stejným způsobem. Nemusí však být stále nudná. Pokud vás nikdy nenapadlo zkombinovat vajíčka a lososa, určitě byste to měli vyzkoušet.

Na míchaná vejce s lososem budete potřebovat:

  • 2 velké vejce
  • 1 1/2 polévkové lžíce mléka
  • 2 stonky pažitky, nasekané
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 60 g uzeného lososa

Postup:

  • Vejce, mléko a nasekanou pažitku nebo cibuli rozmíchejte. 
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni olej. 
  • Vejce rozklepněte a dokud jsou ještě mokrá, vmíchejte do nich uzeného lososa. 
  • Po uvaření posypte solí a pepřem a máte hotovo

Burrito s vejci a fazolemi

Tento netradiční recept jistě potěší každého, koho lákají různorodé pokrmy. Příprava zabere pár minut a budete jistě překvapeni, jakou dobrotu se vám podařilo uvařit.

Na burrito budete potřebovat:

  • 2 velká vejce
  • 1 polévkovou lžíci nastrouhaného sýra
  • 1 čajovou lžičku oleje
  • 1 celozrnnou tortillu
  • 2 polévkové lžíce salsy
  • 2 polévkové lžíce černých fazolí
  • Sůl a pepř podle chuti
  • pálivá omáčka

Postup:

  • Vejce a sýr rozšlehejte. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním ohni olej. Přidejte vaječnou směs a míchejte, dokud nebude uvařená. Dochuťte solí a pepřem.
  • Vejce rozprostřete do středu tortilly. Poklaďte salsou, černými fazolemi a trochou pálivé omáčky. 
  • Burrito srolujte a můžete podávat.
Foto: Freepik.com

Vaječná frittata

Frittata je skvělým “co dům dal” receptem. Můžete si ji připravit na tisíce způsobů. Vybrali jsme pro vás ověřenou variantu, která potěší každý vyhladovělý žaludek.

Na frittatu budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 0,5 kg brambor
  • 3 lžíce ghí nebo sádla
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané jarní cibulky nebo pažitky
  • nahrubo posekané mladé kopřivy nebo čerstvý špenát
  • sůl a pepř

Postup:

  • Brambory nakrájejte na plátky a osmažte z obou stran, dokud nejsou měkké.
  • Mezitím si v misce rozmíchejte vajíčka se solí a bylinkami.
  • V moment, kdy jsou brambory měkké, vyndejte je z pánve a přidejte do vaječné směsi.
  • Z pánve slijte zbytek oleje a celý obsah mísy přelejte do horké pánve. Z jedné strany smažte zhruba 3 minuty a pak obraťte na druhou stranu.
  • Frittatu před podáváním nakrájejte na trojúhelníky. Střední část by neměla být suchá, ale podobné konzistence jako míchaná vejce, tedy lahodně krémová 

Omeleta s rajčaty

Tento pokrm je skvělý, pokud máte chuť na čerstvou a zdravou večeři. Pokud nemáte po ruce rajčata, zapojte vlastní představivost a zkuste do omelety dát potravinu dle vaší chuti.

Na omeletu budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks jarní cibulky nebo hrst nasekané pažitky
  • 20 g sýra
  • Lžíci oleje, sůl, pepř a čerstvou bazalku

Postup:

  • Vejce rozklepněte do misky, rozkvedlejte, přidejte k nim nastrouhaný sýr, osolte a opepřete.
  • Na rozpálené, mírně vymaštěné pánvi usmažte ze směsi omeletu.
  • Odložte si ji na talíř, případně přikryjte pokličkou, aby nevychladla.
  • Rajčata před spařením nařízněte, aby později šly dobře oloupat. Spařte je ve vroucí vodě, sloupněte slupku, nakrájejte, přidejte propasírovaný česnek, trošku soli i pepře a osmahněte na oleji.
  • Rajčatovou náplň dejte na omeletu, posypejte bazalkou a přeložte napůl. Dozdobte bylinkami a máte hotovo.

Foto: Freepik.com, zdroj: Eatthis, thebmj, Goodhousekeeping